tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Snažne poruke očuvanja prirode u srcu Zagreba

11 godina s Vama!

Snažne poruke očuvanja prirode u srcu Zagreba

Foto: Greenpeace, Domagoj Kunić
Dan obilježen snažnim porukama za očuvanje prirode u srcu Zagreba
Dana 24.05. Greenpeace je instalacijom plastičnog vala na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu ukazao na problem najezde plastike u Mediteranu. Istovremeno je u Maksimiru svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF zatvorila park Maksimir porukom “priroda danas nema vremena za tebe"

Postavljanjem šestmetarske instalacije „Plastični val” na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu Greenpeace u Hrvatskoj predstavio je europsku kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te pozvao građane da se fotografiraju s valom i potpišu peticiju “Spasimo Mediteran od najezde plastike” naslovljenu na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Greenpeace_-_Plasticni_val_3_Small Snažne poruke očuvanja prirode u srcu Zagreba
Šestmetarski plastični val kao poruka o zagađenju Mediterana plastikom

„Plastični val“, instalacija duga 6, a visoka 4,5 metara inspirirana je fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom. Nedavno je izložena i u Španjolskoj, a simbolično predstavlja sve veće onečišćenje naših mora i oceana plastikom. Cilj kampanje, koja se osim u Hrvatskoj provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, jest utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj Strategiji o plastici. 

Nitko od predstavnika relevantnih ministarstava i saborskih odbora nije se odazvao pozivu da prisustvuje događaju.

Istovremeno su na drugoj strani grada na glavnom ulazu u park Maksimir osvanule signalizacijske trake s natpisom da je park zatvoren, iako se u njega moglo ući. Rezultat je to WWF-ove akcije povodom Europskog dana parkova, koja je zatekla brojne građane tijekom njihove jutarnje rekreacije. Transparenti s porukom "Priroda danas nema vremena za tebe" osvanuli su po cijelom parku.

wwf Snažne poruke očuvanja prirode u srcu Zagreba
Park Maksimir bio je zatvoren s porukom priroda danas nema vremena za tebe

"U povodu Europskoga dana parkova željeli smo osvijestiti javnost o tome kako nema izlika za nebrigu o prirodi. Ankete pokazuju kako ljudi na pitanje zašto ne recikliraju najčešće odgovore da za to nemaju vremena. Izgovori u kojima ističemo da nemamo vremena za očuvanje prirode ili za zalaganje za održivi razvoj nisu prihvatljivi. Ovom akcijom željeli smo pokazati kako bi bilo kada priroda ne bi imala vremena za nas", kazala je Petra Boić Petrač, voditeljica odjela komunikacija u WWF Adriji. Istaknula je kako se WWF kao jedna od najvećih globalnih organizacija za zaštitu prirode zalaže za suživot, a ne za konflikt s prirodom.

"Nismo protiv napretka, naprotiv. Ali smo za razvoj kojim nećemo narušavati zdravlje planeta, koje je temeljni preduvjet boljeg života svakoga od nas", zaključila je Boić Petrač.
Publisher:
gradimozadar.hr