tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 WWF-ova regata „Veslajmo za naše rijeke“ jučer na Dravi, a danas na Kupi

11 godina s Vama!

WWF-ova regata „Veslajmo za naše rijeke“ jučer na Dravi, a danas na Kupi

Foto: WWF
Na Dan okoliša službeno je počela akcija WWF-a „Veslajmo za naše rijeke!“, kojom udruge upozoravaju na najveće prijetnje hrvatskim rijekama
Spustom po Dravi na Dan okoliša i službeno je počela regata WWF Adrije i partnerskih udruga „Veslajmo za naše rijeke!“, u sklopu koje će veslati po pet hrvatskih rijeka, kojima prijeti izgradnja hidroelektrana. Regata je dio kampanje „Naše rijeke, naše blago“ kojom WWF kontinuirano upozorava na najveće prijetnje hrvatskim rijekama, posebice na izgradnju malih hidroelektrana, koje se predstavljaju kao projekti s malim utjecajem na prirodu. 

veslanje_1 WWF-ova regata „Veslajmo za naše rijeke“ jučer na Dravi, a danas na Kupi

U realnosti male HPP mogu imati iste štetne utjecaje na prirodu i rijeku kao i velike. Zbog njih dolazi do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Kako su male hidroelektrane većinom građene na teško dostupnim područjima, svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša.

Prvi dan regate udruge su željele skrenuti pažnju na rijeku Dravu, čiji tok u Hrvatskoj predstavlja jednu od posljednjih dionica prirodnih rijeka u Europi, a kojeg ugrožava planirana izgradnja HE Molve. Veslanju na rijeci Dravi pridružilo se više od 50 kajakaša iz Hrvatske i regije, a večernji događaj “River Blues” i koncert u Rafting klubu Matis posjetilo je više od 100 građana. 

„Kao i na svaku akciju Rafting klub Matis vrlo rado se odazvao pozivu WWF-a. Bitno nam je očuvati rijeku Dravu da ostane u prirodnom obliku da bude u ovom toku  i za buduće generacije. Kroz različite aktivnosti poput Dravanture, Big Jumpa i Zimskog spusta, potičemo mlade da borave više vremena u prirodi i na rijekama. Naš klub ima 60 članova koji djeluju kroz više sekcija, natjecateljsku, rekreativnu, sekciju zaštite i spašavanja. Dugi niz godina uspješno surađujemo s WWF-om te ovom akcijom želimo osvijestiti javnost o važnosti i vrijednosti naših rijeka, ali i naše Drave, našeg blaga“, rekao je Nikola Želimorski, predstavnik Rafting kluba Matis. 

veslanje_4 WWF-ova regata „Veslajmo za naše rijeke“ jučer na Dravi, a danas na Kupi

Danas se regata WWF-a seli na rijeku Kupu, gdje će pored veslanja u 19:00 sati u Kaštel Zrinski (Brod na Kupi) organizirati i okrugli stol “Budućnost Kupe ” na kojem će o mHE Ilovac i drugim hidroelektranama govoriti:
Davorin Klobučar iz udruge Kupa
Denis Frančišković iz Eko Pan
Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije

WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji. Kanjon rijeke Krupe treba se izuzeti iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe na ovoj samo sedam kilometara dugoj rijeci! 

Cijeli program možete vidjeti na facebook stranici WWF Adrije, a svakodnevnu akciju pratiti na službenom facebook događaju kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ – Veslajmo za naše rijeke.
Publisher:
gradimozadar.hr