tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?

11 godina s Vama!

Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?

Foto: (g)radionica
Tko su mladi arhitekti, pobjednici "Gradionice", koji su ponudili rješenja za uređenje zapuštenog prostora vojarne u ulici Stjepana Radića?
Postoji jedna kvalitetna struja u kojoj djeluje kritična masa mladih, sposobnih i entuzijastičnih ljudi. U ''menzi'' su u sklopu festivala KvartArt proglašeni pobjednici radionice "Gradionice" koju su organizirali Grad Zadar, Eko Zadar i Društvo zadarskih arhitekata.

Riječ je o sedam timova koji su se bacili na nimalo jednostavan zadatak: osmisliti put za razvoj ovog prostora bivše vojarne na Voštarnici, promisliti prostor i ponuditi primjenjiva rješenja s tzv. low budget elementima.

Pogledajte njihove radove ovdje!

gradionica_4 Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?
Nina Ninčević smatra kako je svih sedam timova bilo uspješno

Arhitektica Nina Ninčević kao jedna od moderatorica Gradionice kazala je kako je svih sedam timova bilo vrlo uspješno, posebno kada se u obzir uzme tako malo vremena za rad.

Na prvom mjestu rješenja su tima "ŽuTINEL" i "ZeleNIŠE".

uTINEL Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?
Pobjednički rad ŽuTINEL

"ŽuTINEL" (Zrinka Vrkić, Natalija Šarlija, Renata Petani) je ponudio intervenciju u centru obuhvatnog prostora (parking) koji bi transformirali u dnevni boravak, u kojem bi se nalazio svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput ''tinela'' sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima; uz jeftine materijale poput sjenila, paleta i boja, uz participaciju samih građana.

Prostor predstavlja srce same lokacije iz kojeg bi se nadogradili budući sadržaji i aktivnosti u obuhvatu.

Zelene_Nie Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?
Pobjednički rad ZeleNIŠE

"ZeleNIŠE" (Lucia Kalogjera, Denis Grubišić, Manolo J. Birkić) su se fokusirali na prostor menze/skate oaze s intervencijom u nišama, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Ideja je prošupljiti zelenilo uz Crveni put te pomoću dobivenih niša stvoriti prostor za različite sadržaje. Uzima se modul drvene palete, koje se slažu jedna na drugu, te se time dobiva prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila. Od paleta se stvara umjetna topografija umetnuta u zelenilo. Stvoreni prostor u zelenilu vizualno komunicira sa prostorom unutar zgrade Menze preko velikih prozorskih otvora.

gradionica_11 Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?
Šime Erlić: Dugoročna vizija prostora je tu!

Mlade arhitekte posebno je pozdravila Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar, te Šime Erlić ispred Grada Zadra i kao član ocjenjivačkog suda, kazavši kako nema sumnje da se pokrenuo put prema tome kako bi ovaj prostor jednom mogao izgledati - kreativna i urbana zona grada Zadra. Dugoročna vizija prostora je tu!

gradionica_3 Dugoročna vizija zapuštene vojarne je tu?
Akademik Nikola Bašić također je prisustvovao predavanju

Publici je predstavljen i projekt koji se provodio u Zagrebu i Šibeniku, odnosno mladi arhitekti govorili su o svojim iskustvima ''transformacije grada'', u kojima se radi o preciznim intervencijama u javnom prostoru uz participaciju građana za bolji urbani život zajednice.

Izvor: KvartArt
Publisher:
gradimozadar.hr