tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kuća na Murteru nominirana za nagradu Piranesi

11 godina s Vama!

Kuća na Murteru nominirana za nagradu Piranesi

Foto: Damir Fabijanić
Kuća na Murteru, autorski rad Dva arhitekta, nominirana za nagradu Piranesi
Nagrada Piranesi svake se dvije godine dodjeljuje najboljim arhitektonskim ostvarenjima s područja centralne Europe, a natječu se radovi iz Slovenije, Slovačke, Italije, Grčke, Mađarske, Češke, Hrvatske i Austrije. Tijekom listopada 2017. godine objavljeni su nominirani radovi po izboru selektora iz svake od navedenih zemalja. Nagrađeni će radovi biti poznati 19.11.2017. godine.

Murter_kua_Dva_arhitekta_15 Kuća na Murteru nominirana za nagradu Piranesi

Među pet nominiranih radova iz Hrvatske, po izboru selektora Maroje Mrduljaša nalazi se i realizirana kuća na Murteru, autorsko djelo Dva arhitekta. 

Kuća se nalazi u tipičnoj mediteransko-dalmatinskoj situaciji – s jedne strane, višestambena kuća napravljena za tržište, s druge pseudotradicionalna luksuzna vila s bazenom. Duga i uska parcela određuje oblik kuće, a klijentova ljubav prema egzotičnim biljkama nudi nadahnuće kako riješiti kontaktne zone sa susjedima i stvoriti privatni svijet kadriran s dva okvira. Gornja loggia uokviruje prostor za dnevne aktivnosti s kuhinjom i blagovaonicom te pruža pogled na bazen. Donji intimniji prostor orijentiran je prema uzdužnom vrtu, prostoru mira i privatnosti. Elementarna forma afirmira okoliš te ga pretvara u produžetak prostora kuće, udaljavajući se od okruženja van rubova parcele. Takav pristup očituje se i u izboru materijala - podovi i zidovi su u sličnim teksturama tako da postanu jedna cjelina

Murter_kua_Dva_arhitekta_17 Kuća na Murteru nominirana za nagradu Piranesi

lokacija: Murter
autori: Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
suradnici: Tomislav Burgund, Maja Markus
Dodatni suradnici: Dejan Šparovec (vizualizacije)
fotograf: Damir Fabijanić
godina početka: 2014
godina završetka: 2016
stambena površina: 700 m2
ukupna površina: 1215 m2



Izvor: Dva arhitekta
Publisher:
gradimozadar.hr