tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Bankarskim se kreditima planira pokrenuti ulaganje u energetsku učinkovitost

11 godina s Vama!

Bankarskim se kreditima planira pokrenuti ulaganje u energetsku učinkovitost

Financiranje energetske učinkovitosti moglo bi odigrati središnju ulogu u novoj europskoj strategiji održivog financiranja
Energetski učinkoviti krediti mogli bi imati središnju ulogu u novoj europskoj strategiji održivog financiranja, navodi se u sklopu dokumenta White Paper objavljenog u sklopu inicijative ‘Energy Efficient Mortgages Action Plan’ (EeMAP), financiranog od strane Europske unije - koji donosi ključne preporuke za stvaranje energetski učinkovitih kreditnih proizvoda za Europu.

O dodatnim pojedinostima za EU planove vezane uz integraciju održivosti u financijsku politiku, koji se očekuju kasnije ove godine, EeMAP White Paper navodi tehničke mjere potrebne za osiguranje kreditnih zajmova koje mogu podržati klimatske ciljeve EU i ciljeve vezane uz energetsku obnovu zgrada. Također, predlaže tehničke preporuke kako bi se započeli prikupljati podaci o kreditnoj učinkovitosti kako bi financijski regulatori prepoznali i potencijalno ublažili rizik vezan uz energetsku učinkovitost obiteljskih kuća. Ideja je da bi niži rizik za banke trebao biti povezan uz niže kapitalne zahtjeve, pružajući snažan poticaj bankama da uđu na tržište.

Preporuke u dokumentu White Paper temelje se na četiri EeMAP istraživačka izvješća koja su objavljena i koja pokazuju kako bi energetski učinkoviti krediti mogli funkcionirati ispitivanjem trenutnih tržišnih praksi unutar područja zelenih financija, pokazatelja učinkovitosti gradnje, vrednovanja imovine i utjecaja energetske učinkovitosti na rizik.

Izvješća imaju za cilj dokazati izvedivost i prednosti banaka za financiranje poboljšanja energetske učinkovitosti fonda zgrada EU, koje su odgovorne za proizvodnju više od trećine emisija ugljičnog dioksida EU. Kako krediti čine oko trećinu ukupne imovine europskog bankarskog sektora - što je polovica BDP-a EU-a (7 bilijuna eura na kraju 2016.) - banke mogu igrati vodeću ulogu u ambicioznim klimatskim i energetskim ciljevima EU ako se pozajmljivanje putem kredita prepozna kao rješenje i poluči rezultate bolje energetske učinkovitosti.

EeMAP inicijativa – predvođena institucijama: European Mortgage Federation-European Covered Bond Council, Ca’ Foscari University of Venice, RICS, Europe Regional Network of the World Green Building Council, E.ON i SAFE Goethe University Frankfurt- bila je podržana financijskim sredstvima EU ranije ove godine. Cilj je stvoriti energetski učinkovite kredite putem kojih bi se kupcima (homebuyersima) diljem EU mogle ponuditi bolje kamate ili dodatni kapital u zamjenu za kupnju više energetski učinkovitih domova ili obvezivanje na uštede energije prilikom obnova kuća. Temelj ove inicijative polazi od uvjerenja da energetska učinkovitost ima učinak ublažavanja rizika za banke, kao rezultat njezinog utjecaja na sposobnost dužnika da servisira svoj kredit i na vrijednost imovine; nešto što pokušava dokazati 2018 EeMAP pilot faza.

Pilot faza testirati će energetski učinkovit kreditni proizvod i njegov širi okvir, a podaci će se prikupljati i analizirati. Cilj je ilustrirati kako bi trenutni kapitalni okvir mogao uzeti u obzir potencijalni učinak smanjenja rizika energetske učinkovitosti.

Dokument EeMAP White Paper propisuje sljedeće ključne preporuke:
Jednostavan i standardizirani okvir za energetski učinkovit kredit pomogao bi otvoriti put potencijalnog ulaska na tržište, dok bi jasna definicija energetske učinkovitosti kredita pomogla bankama u razlikovanju energetski učinkovitih i konvencionalnih kredita u njihovim procesima upravljanja rizicima, i na taj način gradnji baze podataka
Uputa bankama o tome kako i što podučavati procjenitelje nekretnina u odnosu na energetsku učinkovitost zgrada - pomoglo bi da se energetska učinkovitost na odgovarajući način uzima u obzir kod vrednovanja imovine
Jednostavni i proporcionalni indikatori mjerenja energetske učinkovitosti bi pomogli bankama da integriraju energetsku učinkovitost u procjene kreditnog rizika.

Luca Bertalot, koordinator EeMAP-a i glavni tajnik EMF-ECBC-a, izjavio je: "Današnje publikacije predstavljaju važan konkretan korak naprijed i otvaraju put u mjesecima koji dolaze do ključne EeMAP pilot faze. Preporuke će nam pomoći da testiramo energetski učinkovite kredite, te da ih poboljšamo s vremenom, te osiguramo da proizvod doprinese prijelazu na stvaranje više energetski učinkovitijeg fonda zgrada EU. "

Luciano Chiarelli, Voditelj odjela Group Secured Funding at Unicredit, izjavio je: "EeMAP ima potencijala za promjenu ponašanja potrošača i poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost u zgrade putem kredita, kao sredstva financiranja. Na taj način, tržište kredita moglo bi biti pokretač poboljšanja kvalitete fonda zgrada EU-a, otvaranjem novih tržišnih prilika, poticanjem najboljih praksi i povećanjem otpora portfelja banaka; zato podržavamo razvoj inicijative EeMAP."

Agnès Gourc, direktorica - Sustainable Capital Markets at BNP Paribas, izjavila je: "Financiranje projekata energetske učinkovitosti otvara ogromne društvene i gospodarske prilike za kućanstva, zajmodavce i investitore. Kako bismo zadovoljili apetit investitora za zelene obveznice, moramo razviti pravi mehanizam za isporuku energetski učinkovite imovine. Moramo se usredotočiti na jednostavan, robustan i troškovno učinkovit okvir koji uključuje energetsku učinkovitost u proces stvaranja kredita i financiranja ".

Joop Hessels, Voditelj odjela Green Bonds at ABN AMRO, izjavio je: "Jasno i zajedničko okruženje koje čini energetski učinkovite kredite pomoći će nam da razvijemo ovo tržište. Zauzvrat će to omogućiti bankama povjerenje u provedbu kriterija za izvješćivanje o energiji unutar IT infrastrukture potrebne za početak prikupljanja podataka o energetskoj učinkovitosti i poduzimanje analiza izvedbi te poboljšanja energetski učinkovitih svojstava.

Marco Marijewycz, EeMAP Partner & E.ON, izjavio je: "Poboljšanje života naših klijenata, pomažući im smanjiti troškove energije pametnijim i učinkovitijim energetskim rješenjima, u središtu je poslovanja E.ON-a. Prihvatljiva financijska sredstva ključna su za otključavanje potencijala ovih rješenja i vjerujemo da bi energetski učinkoviti krediti mogli ponuditi kupcima jednostavno i razumljivo rješenje. Pilotna faza EeMAP-a je izvrsna prilika za testiranje ovih navoda, a današnja publikacija jasan je znak da su mnogi građevni blokovi već na mjestu."
Publisher:
gradimozadar.hr