tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću

11 godina s Vama!

Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću

Foto: UPI2M Books
U sunakladništvu UPI2M BOOKS i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu objavljena je knjiga: Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću - Katoličke liturgijske građevine, autorice Zorane Sokol Gojnik
U sunakladništvu UPI2M BOOKS i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu objavljena je knjiga Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću - Katoličke liturgijske građevine, autorice Zorane Sokol Gojnik.

Knjiga donosi cjelovit prikaz liturgijskog arhitektonskog nasljeđa grada Zagreba u 20. stoljeću nastao detaljnim istraživanjem svih urbanističkih planova grada s podacima koji do sada nisu objavljivani.

U uvodnom poglavlju autorica sagledava probleme, značaj i prisutnost sakralne arhitekture u arhitektonskom i urbanističkom razvoju grada Zagreba 20. stoljeća, kratko analizirajući prethodna povijesna razdoblja. Genealogijski slijed izgradnje liturgijskih građevina u Zagrebu i značenje liturgijskih građevina u urbanističkim planovima Zagreba kroz cijelo 20. stoljeće, tema su prvog poglavlja.

Slijede poglavlja o arhitektonskim i urbanističkim obilježjima liturgijskih građevina te stilska raščlamba sistematiziranog materijala uz analizu arhitektonskih, urbanističkih i obilježja liturgijskih građevina sa aspekta liturgijske funkcije. U zadnjem poglavlju autorica daje parametre za vrednovanje zagrebačke liturgijske arhitekture u širem europskom kontekstu, sagledavajući njen značaj i doprinos. Na kraju knjige je katalog u kojemu je sistematiziran opsežan arhivski materijal cjelokupnog liturgijskog graditeljskog naslijeđa grada Zagreba u 20. stoljeću.

Ova knjiga predstavlja veliki doprinos istraživanju povijesti graditeljstva Zagreba i rasvjetljava područje arhitektonskog stvaralaštva koje do sada nije obrađeno. Ona je pionirski iskorak postavljajući valorizacijske kriterije i metodološke smjernice za istraživanje širega korpusa suvremene liturgijske baštine i u drugim našim gradovima.
Publisher:
gradimozadar.hr