tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Predstavljen projekt interpretacijskog centra u Telašćici

11 godina s Vama!

Predstavljen projekt interpretacijskog centra u Telašćici

Turistička zajednica Općine Sali, Javna ustanova Park prirode Telašćica i Općina Sali predstavili su projekt Interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak
Projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirode baštine.

Telaica Predstavljen projekt interpretacijskog centra u Telašćici

Uloga zaštićenog područja je da očuva temeljna obilježja zbog kojeg je to područje i proglašeno zaštićenim. Riječ je o bivšoj vojnoj Karauli koja je 2006. godine dana javnoj ustanovi na upravljanje, te se već tada pojavila ideja o uspostavi centra za posjetitelje. Sama ideja je da se projektom doprinese društvenoj i gospodarskoj dobrobiti ne samo području parka prirode već i cijelom području Dugog otoka s naglaskom na održivi razvoj.

Ovaj bivši vojni kompleks ima 2000 m2 sa ukupno sedam objekata, te će nakon rekonstrukcije biti ukupno pet objekata. Toranj ide u kompletnu rekonstrukciju, s izgradnjom suvenirnice, centralne zgrade, oružarnice.

Centralna zgrada će kao muzejski centar interpretirati kulturna naslijeđa i kulturni identitet. Unutar centra će se smjestiti i multimedijalna dvorana koja će služiti u edukativne svrhe. Kompletno napajanje centra biti će iz obnovljivih izvora energije, a samo krovište zgrade biti će prekriveno solarnom panelima te koristiti sunčevu energiju u ukupnom udjelu od 26%.

Kula će također imati muzejski postav, koji će interpretirati bivšu Austrougarsku postaju, kroz različite eksponate, kroz interaktivnu igru potapanje brodova, te teleskop koji će prikazivati toponime različitih područja.

Sami toranj se sastoji od dvije etaže, a ideja je da se ulaskom u donji dio ulazi u podmorje strmca. Kat je koncipiran u obliku mosta sa staklenim završecima, sa vidikovcem prema parku prirode i Kornatskom otočju.

projekt_Telaica Predstavljen projekt interpretacijskog centra u Telašćici

Centar će također kontrolirati kretanje posjetitelja, te nastojati odgovoriti na buduće negativne utjecaje posjetitelja.

Uspostavit će se također i vozna linija sa mini električnim autobusima otvorenog i zatvorenog tipa. Povezivat će Sali sa centrom i uvalom Mir.

Projekt je predstavila voditeljica Vesna Petešić, a u uvodnom dijelu riječ su imali i Zoran Morović, načelnik općine Sali, zadarski župan Božidar Longin, te ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 25.223.715,89 kn, od čega Europska unija sufinancira 13.153.622,55 kn.

Telaica_predstavljanje1 Predstavljen projekt interpretacijskog centra u Telašćici
Publisher:
gradimozadar.hr