tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 RUINS - projekt očuvanja povijesnih ruševina središnje Europe

11 godina s Vama!

RUINS - projekt očuvanja povijesnih ruševina središnje Europe

Foto: ZADRA NOVA
Održiva prenamjena, očuvanje i moderno upravljanje povijesnim ruševinama u Središnjoj Europi – RUINS
U organizaciji Talijanske asocijacije za vijeće općina i regija Europe i Klastera baštine iz Venecije, održan je seminar na temu tradicionalnog i suvremenog pristupa upravljanju srednjovjekovnim zidinama u mjestu Montagnana, u talijanskoj regiji Veneto. Zidine u Montagnani odabrane su kao pilot lokacija talijanskih partnera na projektu RUINS – Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe, čiji je partner i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Zidine_Montagana RUINS - projekt očuvanja povijesnih ruševina središnje Europe

Na dvodnevnom seminaru sudjelovali su predstavnici svih partnerskih institucija, među kojima i predstavnice ZADRE NOVE. Seminar je trajao dva dana, 6. i 7. ožujka te je bio popraćen sastancima partnera s načelnicom i predstavnicima Odjela za kulturu Općine Montaganana, kao i drugim akterima uključenim u upravljanje odabranim pilot lokacijama. Također je organiziran i terenski posjet pilot lokaciji, zidinama u Montagnani, te srednjovjekovnom samostanu u sklopu kompleksa Villa Beatrice i srednjovjekovnim zidinama u gradu Castelfranco.

predavanje RUINS - projekt očuvanja povijesnih ruševina središnje Europe

Zidine u Montagnani izgrađene su u 13. stoljeću i duge gotovo dva kilometra. U to vrijeme opasavale su cijeli grad uz 24 tornja visine 17-19 metara. Građene su uglavnom od cigle i ponegdje naizmjeničnih redova cigle i kamena vapnenca. Zidine su debljine oko jednog metra, a visine 7,5-10 metara te su većinom očuvane u izvornom obliku. Unutar zidina, u sklopu kompleksa Castel San Zeno, danas se nalazi turistički ured i muzej “Antonio Giacomelli” podijeljen u tri dijela: arheološki odjel, srednjovjekovni i moderni odjeljak te glazbeni odjel. Posjetitelji se mogu popeti postavljenim stepenicama na vrh Castela San Zeno.

Iako su zidine dobro očuvane, na pojedinim mjestima je potrebno napraviti sanaciju i dodatnu zaštitu. Uz to, potrebno je osmisliti i provesti dodatne sadržaje kako bi se povećala vidljivost i promocija događanja unutar zidina.

Ovime je potvrđeno postojanje zajedničkih problema s kojima se susreću i upravitelji drugih odabranih pilot lokacija na projektu RUINS te je identificirana potreba razvoja pristupa za upravitelje u pronalasku suvremene, društvene namjene za stare ruševine, uz očuvanje njihovih povijesnih vrijednosti kao prioriteta.

Inače zadarska pilot lokacija u sklopu projekta RUINS je crkva sv. Stošije na Puntamici

Izvor: Zadra nova
Publisher:
gradimozadar.hr