tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

11 godina s Vama!

Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

Bonsai EXPO 2018
Foto: Andrea Knez
Ova jedinstvena međunarodna izložba po prvi puta se održava u Zagrebu, od 26.5. do 27.5.2018., u Galeriji Kranjčar (Kaptol ul. 26, Zagreb) te će za sve posjetitelje biti otvorena od 10:00 do 19:00 h oba dana. Svečano otvorenje će se održati u subotu 26. svibnja 2018. s početkom u 10:00 h.

Bonsai expo – međunarodna izložba bonsaija održava se po prvi puta u Zagrebu, a ujedno će se obilježiti 25 godina diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Izložba je međunarodnog karaktera, na kojoj će sudjelovati sa svojim radovima preko 20 poznatih europskih uzgajatelja bonsaija (Italija, Slovenija, Srbija, Hrvatska). Oni će tom prilikom posjetiteljima prezentirati neke od najljepših bonsaija svijeta. Krajobrazni arhitekti, ovom prilikom pripremit će zanimljiva predavanja o japanskim vrtovima i japanskoj arhitekturi i približiti posjetiteljima kulturu dalekog istoka.

Ulaz je slobodan.

Skup se organizira pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Sponzori izložbe su Semmelrock Stein+Design, Gospodari svjetla, Storyboard i Vinarija Cerovečki.

 

Katsura-vila Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

O predavanju:
Prema japanskoj filozofiji, kuća predstavlja privremeno sklonište za tijelo, kao što tijelo predstavlja privremeno sklonište za duh ili dušu. Samo je duša (spirit) vječna. Zato tradicionalna japanska kuća, napravljena od drva i papira, predstavlja samo sklonište za duh ili dušu, tj. spiritualno sklonište, a ne fizičko. Čuti i osjetiti kišu, žubor potoka, šum drveća, smatra se normalnim i prirodnim. Živjeti usred vrta ili prirode i u dosluhu sa prirodom san je japanskog načina života. Tako priroda i čovjek ujedinjeni u zajedničkoj koegzistenciji žive stoljećima.

 

 

M Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

Melita Rački
 diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu, a postdiplomske studije završila je Sveučilištu u Tokiju. Kao arhitekt radila je u Zagrebu, Beču, Edmontonu i Tokiju. Predavala je kao gostujući profesor na američkim sveučilišima Southern California Institute of Architecture Los Angeles, California State Polytechnic University Pomona, Art Center College of Design Pasadena, University of California Los Angeles. Osim toga, kao gostujući profesor predavala je i na Royal Danish Academy of Fine Arts, Curtin University Perth, Northern Territory University Darwin i na Sveučilištu u Ljubljani. U Japanu je kroz studij i rad boravila ukupno 9 godina.

 

B1-plakat Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

Publisher:
gradimozadar.hr