tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Udvostručen udio kredita turističkom sektoru

11 godina s Vama!

Udvostručen udio kredita turističkom sektoru

Turistički rezultati obaraju sve rekorde sa 102 milijuna noćenja i deviznim prihodom većim od 9 milijardi eura, pri čemu veliki udio nosi upravo Jadranska Hrvatska...
...ograničenja sezonalnosti i koncentracija na određene županije pokazuju da moramo nastaviti raditi na konkurentnosti i raznolikosti ponude. Tu podršku turističkom sektoru mogu dati upravo financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja,- kazao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher povodom otvaranja konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija u Zadru na temu Jadranska Hrvatska – gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja, koja je okupila brojne poduzetnike te predstavnike agencija, znanstvene zajednice i financijskih institucija.

Josip_Zaher Udvostručen udio kredita turističkom sektoru

-Najperspektivnija i godinama najjača grana gospodarstva je turizam, koji se razvio zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i infrastrukturi. Sada se nalazimo na točki maksimuma i moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu ponudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicije uz podršku financijskih institucija te povećali našu konkurentnost,- kazao je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Na dvjema panel-raspravama održanima u sklopu konferencije govorilo se o aktualnim temama u gospodarstvu, potencijalima razvoja hrvatskog turizma te raznolikosti turističke ponude kroz prilagođene proizvode i usluge financijskih institucija.

-Jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističkom sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka udvostručen je udio kredita turizmu,- rekao je viceguverner HNB-a Michael Faulend te istaknuo da ukupni depoziti pokrivaju ukupnu kreditnu sposobnost, tj. više se ne kreditira od zaduživanja nego iz vlastitih sredstava, što je važan element gospodarske stabilnosti.

-Jadranska Hrvatska živi od turizma. U pet mjeseci generira se 80% prihoda, koji osiguravaju život u svih 12 mjeseci, što ne predstavlja perspektivu. Moramo osigurati pretpostavke za 365 dana turizma u Istri i Dalmaciji,- rekao je predsjednik Uprave Ilirije d. d. Goran Ražnjević i dodao da je sektor odmorišnog hotelijerstva visoko kapitalna, ali nisko profitabilna grana.

-Prema indeksu gospodarske snage HGK Zadarska županija bilježi lagani porast te se nalazi među vodećim županijama u Hrvatskoj,- kazao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Konferenciju je organizirala HGK uz podršku županijskih komora Jadranske Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz OTP banku kao generalnog pokrovitelja.
Publisher:
gradimozadar.hr