tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kvartart i arhitektura odličan su spoj

11 godina s Vama!

Kvartart i arhitektura odličan su spoj

I ovogodišnji KvartArt festival umjetnosti biti će prožet brojnim arhitektonskim događanjima
Društvo arhitekata Zadar našlo je u Kvartartu savršenu priliku da široj javnosti približi pitanje korištenja javnih prostora. Prošlogodišnja Gradionica koju je ZDA organiziralo, dovela je do neočekivanog ishoda, naime Grad Zadar je prepoznao važnost arhitektonskih intervencija u prostoru te omogućio realizaciju čak dva pobjednička projekta na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića.

Projekte naziva ŽUTinel i ZELEniše ćemo tako imati priliku vidjeti i konzumirati već s prvim danom otvorenja festivala 15.6.2018.

DSC00385_Custom Kvartart i arhitektura odličan su spoj
ŽUTinel

KvartArt festival pokrenut je EU projektom "Living Streets" iz programa LIFE iz kojeg se financira, a ima za cilj promociju javnog prostora, te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama, odnosno ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu. Stoga ni ne čudi uključenost brojnih zadarskih arhitekata pod krovnom organizacijom Društva arhitekata u sami projekt.


3 događanja na dan otvorenja


Na dan otvorenja 15.6. s početkom u 21h posjetitelji festivala i brojnih zanimljivih događanja imati će priliku na prostoru Dnevnog boravka festivala vidjeti i izložbu radova ovogodišnje Gradionice, koja je održana na temu Bili brig. Realizaciju prošlogodišnjih projekata Gradionice ŽUTinela i ZELEniša te za ovu priliku u velikom mjerilu izrađenu izložbu rada s natječaja Schinkenchiku Design Competition 2017. Krešimira Damjanovića.


KvartArt domaćin projekta "Čiji je ovo grad"?


19.6. u 11:00 sati KvartArt će u Gradskoj knjižnici ugostiti 2. susret na temu “Privremeno korištenje kao metoda revitalizacije javnih prostora”, a kasnije u 17:00 sati će se održati i obilazak javnih prostora Zadra. Riječ je naime o nacionalnom projektu naziva “Čiji je ovo grad” osmišljenom u Društvu arhitekata Varaždin, a koji je u svrhu provedbe projekta udružen sa još četiri društva arhitekata u Hrvatskoj po kriteriju gradova slične veličine – Pulom, Zadrom, Karlovcem i Šibenikom. Nakon prvog susreta održanog u Karlovcu, slijedi 2. po redu koji će se održati u Zadru.

DSC00395_Custom Kvartart i arhitektura odličan su spoj
Radovi na projektu ZELEniše

Zelene_Nie Kvartart i arhitektura odličan su spoj

ZELEniše

Dok karlovačka povijesna jezgra zjapi prazna, javni prostori zadarskog poluotoka potpuno su podređeni turizmu, a svakodnevni život građana u vrijeme turističke sezone potpuno je paraliziran. Javni prostor se privatizira proširenjem ugostiteljskih terasa do te mjere da je onemogućena normalna pješačka komunikacija ulicama i trgovima. S druge strane, izvan turističke sezone vrlo je malo sadržaja osmišljeno za stanovnike, a prostori se zatvaraju i preuređuju za iduću turističku sezonu.

20.6. s početkom u 9:15 sati nastaviti će se susret na temu “Male intervencije i umjetnost u javnom prostoru”, a zaključno će se u 21:00 sati na Bilom brigu održati javna prezentacija ovogodišnje Gradionice.

Kompletan program KvartArt festivala možete vidjeti ovdje
Publisher:
gradimozadar.hr