Građevinski sektor pogađa velika kriza nedostatka radne snage

Foto: GRAĐEVINAR
Nedostatak radne snage u građevinarstvu koči investicije

Već nekoliko godina u građevinskom sektoru nedostaje radnika, razlog je to sve brojnije emigracije stanovništva, a zakazao je i školski sustav pa tako na godinu iz hrvatskih strukovnih škola iziđe tek pokoji (ili nijedan!) armirač, tesar ili stolar. Zbog svega toga prijeti nam usporavanje rasta gospodarstva.

 

Istodobno najavljuju se veliki infrastrukturni projekti, od kojih će se većina financirati sredstvima iz EU fondova, ali upitno je u kojemu će postotku hrvatske građevinske tvrtke sudjelovati u tim projektima s obzirom na to da su zbog nedostatnog broja radnika sve manje konkurentne.

 

Kriza je građevinskome sektoru bila prvi udarac, a pad cijene rada drugi. Njemačka koja za te poslove treba barem 500.000 radnika na godinu treći je udarac. A četvrti jest taj da sve više tvrtki radnicima iz Hrvatske pronalazi posao u inozemstvu.

 

Nedostatak radnika neće pogoditi samo građevinske tvrtke, već neposredno i turistički sektor, koji će na jesen, nakon završetka još jedne turističke sezone, započeti investicijski ciklus za iduću sezonu.

 

Činjenica jest da interesa za ta zanimanja u Hrvatskoj nema, a ako se situacija žurno ne promjeni, Hrvati očito neće graditi Hrvatsku...

 

Kompletan članak dostupan je u časopisu GRAĐEVINAR

Publisher:
gradimozadar.hr