tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Arhitektonski simpozij Dani Orisa 18

11 godina s Vama!

Arhitektonski simpozij Dani Orisa 18

Foto: Oris
Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 13. i 14. Listopada 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.

 


Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 13. i 14. Listopada 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim Danima Orisa svoja će predavanja održati arhitekti i dizajneri:

 

Rok Žnidaršič (Slovenija)
Slovenski arhitekt, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani te dobitnik dvije najznačajnije slovenske, Plečnikove nagrade.
Rođen 1977. u Ljubljani gdje je 2004. diplomirao na Fakultetu za arhitekturu na kojem je danas docent. Godine 2010. osnovao je arhitektonski atelijer MEĐPROSTOR (s J. Fischer Knap). Dobitnik je dvije Plečnikove nagrade; za monografiju Edvarda Ravnikara (s A. Vodopivec) te nagrade za Kazalište lutaka Maribor (s J. Kobe) 2012. godine.
Godine 2013. imenovan je u Savjet Javnog instituta Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.

 

Davor Mateković (Hrvatska)
Dobitnik nagrade Drago Galić (Udruženja hrvatskih arhitekata) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan.
Rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski ured Proarh iza kojeg danas stoji niz projekata različitih mjerila, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici suvremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove obiteljske kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, vile na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju. Dobitnik je i nagrade časopisa The Plan za vilu na Visu.

 

Ira Payer (Hrvatska)
Idejna začetnica i kreativna direktorica Festivala Design District Zagreb.
Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Članica Hrvatskog dizajnerskog društva od 1999. godine i od tada aktivna u radu društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti vezanih uz afirmaciju dizajna.
Godine 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a.

 

Patrik Schumacher - Zaha Hadid Architects (Velika Britanija)
Direktor Zaha Hadid Architects ureda, dobitnik Stirling nagrade.
Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine.
Godine 1996. osnovao je Laboratorij za istraživanje dizajna na Architectural Association u Londonu. Od 2003 godine partner i suautor svih projekata Zaha Hadid Architects ureda. Od 2004. profesor je i na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Sveučilištu u Insbrucku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI stoljeća, Rim, Italija, koji projektira zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu. Direktor je ureda Zaha Hadid Architects od 2016. godine.

 

Deyan Sudjic (Velika Britanija)
Publicist i teoretičar arhitekture i dizajna, ravnatelj londonskog Design Museuma.
Rođen je 1952. godine u Londonu. Završio je arhitekturu na Sveučilištu u Edinburghu, te je radio kao kritičar, kustos i urednik. Bio je urednik – osnivač časopisa Blueprint, urednik časopisa Domus te direktor Bijenala arhitekture u Veneciji 2002. godine. Njegova posljednja knjiga Jezik gradova objavljena je 2016. godine. Direktor je Muzeja dizajna u Londonu.

 

Beals – Lyon Architects - Alejandro Beals i Loreto Lyon (Čile)
Čileanski arhitekti, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.
Oboje su diplomirali na Sveučilištu Pontificia Universidad Católica de Chile. Lyon je 2010. magistrirala ekološko projektiranje i inženjerstvo na Bartlettu, University College London (UCL). Beals je doktorirao filozofiju na Royall College of Art u Londonu. Njihovi najnoviji radovi uključuju privatne kuće, industrijske te pobjedničke projekte na natječajima za javne zgrade.

 

Balkrishna Doshi (Indija)
Arhitekt, urbanist i edukator, prvi Indijac dobitnik Pritzkerove nagrade.
Rođen je 1927. godine u Pune, Indija. Pod utjecajem velikana arhitekture 20. st., Le Corbusiera i Louisa Khana, Doshi je interpretirao arhitekturu i transformirao ju u građevine koje poštuju istočnjačku kulturu,podižući kvalitetu života u Indiji.
Između ostalog projektirao je Aranya Low Cost Housing (Indore, 1989.), u kojem je danas smješteno 80 000 ljudi u sustavu kuća, dvorišta i labirinta internih putova. Najstariji je Pritzkerov laureat te prvi Indijac kojemu je pripalo to ugledno priznanje.

 

Atelijer Bow-Wow (Japan)
Atelier Bow-Wow osnovali su Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima 1992. u Tokiju.

Godine 2015. kao partner pridružio im se Yoichi Tamai. Njihov je interes raznolik i seže od arhitektonskog projektiranja do urbanističkog istraživanja te rekonstrukcije zajedničkih dobara koja grade po principima teorije nazvane biheviorologija. Projektiraju i grade kuće, javne površine, objekte i komercijalne zgrade po čitavom svijetu.

 

NL Architects – Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse (Nizozemska)
Dobitnici Mies van der Rohe nagrade za 2017. godinu.
NL Architects je ured sa sjedištem u Amsterdamu. Trojica direktora, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk i Kamiel Klaasse, službeno su otvorili ured u siječnju 1997. godine. Svi su školovani na Tehničkom sveučilištu u Delftu. NL Architects nastoje katalizirati urbani život te su u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Za projekt Kleiburg, apartmansku zgradu u Amsterdanu osvojili su nagradu Mies van der Rohe 2017.

Moderatori: Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš

 

Dani Orisa 17
Prethodni Dani Orisa

Publisher:
gradimozadar.hr