tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Požari su lice klimatskih promjena

11 godina s Vama!

Požari su lice klimatskih promjena

Volonteri Greenpeacea iz 5 zemalja pridružili su se u subotu dosad najvećoj akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji.

U sklopu kampanje Boranka u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, posađeno je oko 3000 novih sadnica u okolici Splita. Klimatske promjene dovode do sve većeg broja požara na Mediteranu, upozoravaju iz Greenpeacea.

 

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja pokrenuli su promotivno-edukativnu kampanju podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara. S obzirom na sve dramatičnije manifestacije klimatskih promjena, Greenpeace upozorava da globalno zatopljenje povećava učestalost, trajanje i intenzitet suša i ekstremnih vrućina koje pogoduju požarima.

 Greenpeace_-_Nevio_Smaji_3_compressed Požari su lice klimatskih promjena

  

“Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem 5 lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2”, izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.

 Greenpeace_-_Nevio_Smaji_2_compressed Požari su lice klimatskih promjena

  

Visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije. Prema podacima DHMZ-a, temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je iznadprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo.

 Greenpeace_-_Nevio_Smaji_4_compressed Požari su lice klimatskih promjena

  

“Pozdravljamo inicijativu Saveza izviđača i sa zadovoljstvom smo se pridružili ovoj akciji, tim više što su šume naš saveznik jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi. Podsjećamo da su požari jedno od lica klimatskih promjena do kojih dovodi korištenje sveprisutnih fosilnih goriva. Borba s klimatskim promjenama ne odvija se samo na opustošenim padinama Mosora. Okretanje obnovljivim izvorima energije kojih imamo u izobilju nije samo pitanje održive ekonomije, odgovornog raspolaganja resursima i energetske neovisnosti”, dodala je Andrić.

Publisher:
gradimozadar.hr