tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zagreb i dalje bez jasne strategije prometa

11 godina s Vama!

Zagreb i dalje bez jasne strategije prometa

URBANISTIČKE VIZIJE ZAGREBA 21. STOLJEĆA - GRAD I PROMET

„U Zagrebu je izostala jasna i jednoznačna strategija ostvarenja zacrtanih ciljeva razvoja prometa i koraci kako takvo stanje poboljšati i dovesti na razinu drugih europskih gradova.“, zaključeno je na održanom okruglom stolu „Urbanističke vizije Zagreba 21. stoljeća - Grad i promet” u organizaciji Hrvatske komore arhitekata.

 

„U Razvojnoj strategiji Grada Zagreba jako je dobro opisano stanje prometa. Podaci pokazuju da smo 2000. god. dosegli prognozu osobnih vozila od one iz 70-ih, a sad je još povećana za otprilike 30 posto. Istovremeno je smanjen udio javnog prijevoza u odnosu na 1998. god. Što znači da se neke stvari ne rade na pravi način i da se ipak treba odrediti prava strategija, odnosno taktika ostvarenja željenog cilja prometa u gradu Zagrebu.“, istaknuo je u svom uvodnom predavanju moderator okruglog stola, doc.dr.sc. Silvio Bašić.

 

2FB Zagreb i dalje bez jasne strategije prometa

 

„Najveći problem je na pristupnim prometnicama prema centru grada. Desetljećima planirana prometna mreža, koja bi preuzela taj promet, nije izgrađena pa se promet usmjerava na točke koje postaju usko grlo. Nisu izgrađeni mostovi koji bi poboljšali prometno spajanje južnog dijela grada s centrom i nije proširena niti poboljšana mreža javnog prometa. Biciklistička mreža je nepovezana i rascjepkana, a umjesto biciklističkih staza pločnici se boje u crveno. Prometni sustav u gradu nije jasno definiran i ne zna se tko ima prednost u središtu grada: pješaci, biciklisti ili automobili”, ustanovili su sudionici okruglog stola, arhitektica/prostorna planerka Jasminka Pilar, prometni stručnjak dr.sc. Stjepan Kelčec-Suhovec, doc.dr.sc. Marko Slavulj s Prometnog fakulteta te Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

 

1FB Zagreb i dalje bez jasne strategije prometa

 

Samo cjeloviti interdisciplinarni pristup rješavanju problema u gradskom prometu, naglasili su sudionici, može dovesti do kvalitetnih rješenja kojima bi se skratilo vrijeme putovanja i reducirala emisija CO2, što bi u konačnici rezultiralo zdravijim i čišćim okolišem odnosno poboljšanjem kvalitete života građana. Također smatraju da ciljevi i koncept buduće prometne infrastrukture moraju biti jasni kako stručnjacima tako i građanima jer se jedino tako može krenuti zajednički, putem konsenzusa u realizaciju postavljene strategije prometa.

 

“Vrijeme putovanja potrebno za prijevoz bi se smanjilo te bi se podigla kvaliteta življenja. To su ciljevi održivog razvoja. Bez rješenja prometnih problema nema ni kvalitetnije urbanističke vizije Zagreba.“, zaključio je moderator okruglog stola održanog u Muzeju arhitekture, doc.dr.sc. Silvio Bašić.
Treći okrugli stol, iz ciklusa „Urbanističke vizije Zagreba 21. stoljeća“, održat će se 3. prosinca u 18 h, također u Muzeju arhitekture, a tema će biti „Novo doba-Novi ljudi-Nove ideje“.

 

Ovim ciklusom razgovora Hrvatska komora arhitekata želi dijalogom i prijedlozima inicirati nužne promjene koje bi poboljšale kvalitetu života stanovnika.

Publisher:
gradimozadar.hr