tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

11 godina s Vama!

Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Peter Keler, Kinderwiege (Kolijevka), 1922 © Klassik Stiftung Weimar
Ove godine, Njemačka slavi stogodišnjicu Bauhausa. Ova legendarna akademija za umjetnost i arhitekturu osnovana je u Tiringiji, u srcu Njemačke, 1919. godine.

Do danas, umjetnički koncepti Bauhausa nude inspiraciju arhitektima, dizajnerima i umjetnicima diljem svijeta i nastavljaju utjecati na naš svakodnevni život. Povodom stogodišnjice Bauhausa, Tiringija poziva posjetitelje na putovanje otkrića u rodno mjesto ovog poznatog pokreta kreativnosti. To je mjesto gdje je revolucija umjetnosti navijestila svitanje novog doba, gdje su pionirski duh i radost eksperimentiranja koji karakteriziraju Bauhaus i modernizam još uvijek opipljivi.

 

Weimar_Haus_Am_Horn-photo-Samuel-Zuder-Thringer-Tourismus-Archi-living-A Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Foto: Samuel Zuder / © Thüringer Tourismus GmbH

  

Od svojih skromnih početaka u Weimaru, Bauhaus je ubrzo stvorio ime za sebe i postao središte međunarodnog avangardnog pokreta. Godine 1919. arhitekt Walter Gropius osnovao je ovu svjetski poznatu školu za umjetnost i dizajn pod nazivom “Staatliches Bauhaus zu Weimar”. Godine 1925. škola se preselila u grad Dessau, a kasnije u Berlin, gdje je zatvorena 1933. godine. Profesori i studenti Bauhausa otišli su u svijet, a ideje Bauhausa putovale su s njima - od Tel Aviva i Chicaga do Santiaga de Chile, Moskve i Tokija.

   

Walter-Gropius-architect-photo-Louis-Held-Klassik-Stiftung-Weimar-Archi-living-B Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Portrait Walter Gropius / Foto: Louis Held, o.D / © Klassik Stiftung Weimar

 

Utjecaj pokreta Bauhaus na evoluciju moderne arhitekture, industrijskog dizajna i moderne umjetnosti u 20. stoljeću bio je značajan. Njegov je ideal bio omogućiti svim disciplinama umjetnosti i kreativnih obrta da komuniciraju kako bi zajedno izgradili budućnost i osmislili bolji, moderniji način života. Danas je nekoliko zgrada Bauhausa u Weimaru i Dessauu uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Namještaj i ostali dizajnerski objekti ovog stila, kreirani na ovoj legendarnoj akademiji za umjetnost i arhitekturu, smatraju se simbolom bezvremenog, univerzalnog i funkcionalnog dizajna i vrlo su traženi. Radost eksperimentiranja u Bauhaus pokretu i njegova težnja da u potpunosti redizajnira svijet i dalje potiče maštu arhitekata, dizajnera i umjetnika sve do današnjih dana.

 

Bogler-Keramik-Klassik-Stiftung-Weimar-Archi-living-C Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Bogler keramika, zaklada Weimar © Vereinigung der Benediktiner zu Maria Laach e.V., 56653 Maria Laach

 

Weimar je 1919. godine postao ne samo rodno mjesto pokreta Bauhaus, nego i kolijevka prve njemačke demokracije (Weimarska republika, od 1919. do 1933.). Naročito su na rane godine umjetnosti i dizajna Bauhausa snažno utjecale znatiželja i želja za promjenom. Profesori i studenti eksperimentirali su s materijalima, oblicima i bojama, ali i s novim konceptima stanovanja i metodama podučavanja. Umjetnici kao što su Paul Klee, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Marcel Breuer i Marianne Brandt odgovorili su na poziv osnivača Bauhausa Waltera Gropiusa i došli u Weimar.

 

Probstzella_Haus-des-Volkes-Bauhaushotel-Archi-living-D5c391d767d600 Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Haus des Volkes 1925-1927, projektanti Alfred Arndt i Ernst Gebhardt, Probstzella © Bauhaushotel “Haus des Volkes”

 

Tiringija je dom izvorišta Bauhausa. U Weimaru se počeci ovog slavnog pokreta mogu istražiti kao dio zbirke Bauhaus, zajedno s “Haus Am Horn” - prvom arhitektonskom manifestacijom Bauhaus dizajna - i mnogim drugim autentičnim mjestima. No, Bauhaus i modernizam možete upoznati i u brojnim drugim mjestima diljem Tiringije - od radionice keramike u Dornburgu i inovativnih tekstilnih obrta u Erfurtu do moderne arhitekture u Jeni i Geri ili „Haus des Volkes“ u Probstzelli.

 

Dornburg_Bauhaus_Toepferwerkstatt_Glasuren_Archi-living_E Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Bauhaus keramička radionica Dornburg / © Konrad Kessler, Keramik-Museum Buergel / Thueringer Tourismus GmbH

 

Weimar-Bauhaus-University-photo-Andreas-Weise-Thringer-Tourismus-Archi-living-G Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Foto: Andreas Weise / © Thüringer Tourismus GmbH

 

Preteče, prototipovi i ikone modernog (životnog) stila, slobodno razmišljanje i radost eksperimentiranja tijekom ranih godina Bauhausa su oživljeni na izvornim mjestima kao što je današnje Sveučilište Bauhaus u Weimaru, gdje je duh Bauhausa još uvijek živopisan, ali i u povijesnim radionicama, u novom muzeju bauhaus weimar i u opsežnom programu proslave stogodišnjice. Izložbe, predstave i brojna druga događanja na kojima se slavi ova velika obljetnica pokazat će trajni inspirativni utjecaj Bauhausa u Tiringiji, kao i diljem svijeta.

 

bauhaus-museum-weimar-Lounge-visualization-heikehanada_laboratory-of-art-and-architecture_F Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Bauhaus muzej Weimar, lounge, visualizacija: heikehanada laboratorij arhitekture i umjetnosti© Klassikstiftung Weimar

 

Izvor: Archi-living.com / arhitektura i dizajn diljem svijeta


Dobrodošli na globalni arhitektonski i dizajnerski portal www.archi-living.com! Očekuju vas dizajnerski trendovi, novosti „sa stilom“, savjeti arhitekata i dizajnera interijera, projekti i proizvodi - iz cijelog svijeta.


Publisher:
gradimozadar.hr