gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

Foto: GRAĐEVINAR
Ledeni hoteli - privremene građevine čije postojanje ovisi o godišnjem dobu

U posljednjih nekoliko godina, skupina inženjera i arhitekata diljem svijeta usavršila je izradu privremenih konstrukcija od snijega i leda kako bi stvorila nevjerojatne primjere ledene arhitekture koje pretvaraju u ekskluzivne zimske turističke smještajne objekte.

 

ledeni_hoteli_1 LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

 

Zidovi, oprema i namještaj izrađeni su u cijelosti od leda i snijega. Led kao građevni materijal izuzetno ovisi o klimatskim uvjetima prostora na kojemu se grade takve građevine. Iako su se još od prapovijesti ledene nastambe koristile kao privremena skloništa za Eskime, danas je to postao ozbiljan posao koji ima svoju klijentelu.

 

ledeni_hoteli_6 LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

 

Cijeli proces izgradnje ledenog hotela nije štetan za okoliš, ali je prolazan. Ledene hotele nije moguće prodati, ne mogu se ni pohraniti. Resursi se pozajmljuju iz prirode, a u proljeće se, nakon otapanja, vraćaju prirodi. Svake zime proces gradnje kreće ispočetka.

 

ledeni_hoteli_7 LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

 

Možda je baš u tome njihova čar? Bez obzira na sve, inženjeri koji projektiraju ledene hotele imati će i dalje pune ruke posla jer su zahtjevi korisnika sve veći, a time će i svojstva ledenih građevina morati biti trajnija i sigurnija za korisnike.

 

Najveća inspiracija za ovu vrstu hotela je eskimski iglu

 

Gradnja iglua započinje iskopom u snježnome nanosu te primjenom oštrih alata kojima se sijeku blokovi snijega zaobljena i klinasta oblika. Blokovi su otprilike široki pola metra, dugi do jednog metra, a debeli oko 20 cm. Graditelj ih slaže bočno jedan do drugoga tako da zatvaraju krug. Na njih zatim slaže novi red blokova, ponovno određene veličine i zaobljenosti, pa je konačni rezultat kupola koja se sužava prema vrhu.

 

ledeni_hoteli_5 LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

 

Na vrhu se ostavlja otvor koji poslije služi za ventilaciju, odnosno za ispuštanje viška topline i dima kada se unutar iglua, naprimjer, loži vatra, koja bi u protivnome mogla otopiti snježne blokove iglua. U slučaju snježne mećave postoji i poklopac za krovni otvor iglua, koji je obično neki kamen ili snježni blok čiji su gornji rubovi izrezani šire, a donji uže.

 

ledeni_hoteli_3 LEDENI HOTELI - novi izazovi za inženjere

 

Tijekom oštre aljaške zime snježne pahulje koje padaju na iglu brzo se tope te tako omogućavaju stvaranje izolacijskog sloja. Stalno topljenje i ponovno zamrzavanje iglua čini ga čvršćim i tvrđim te se snježni blokovi od kojih je sagrađen polako spajaju u jedinstvenu i čvrstu ledenu zaštitnu kupolu. Ciklus zamrzavanja i odmrzavanja započinje onoga trenutka kada je završena gradnja iglua.

 

Cijeli članak dostupan je ovdje: http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-71-2019-01-7-INO-Grad.pdf

Publisher:
gradimozadar.hr