tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Matt Grocoff jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša gostovao u Zagrebu

11 godina s Vama!

Matt Grocoff jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša gostovao u Zagrebu

Matt Grocoff
Foto: HSZG
AMERIČKI STRUČNJAK ZA ZELENU GRADNJU, MATT GROCOFF - GLAVNI GOVORNIK KONFERENCIJE: NZEB I BIM – NOVA STVARNOST!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je konferenciju pod nazivom: „nZEB i BIM – Nova stvarnost!“ koja se održala u utorak, 19. ožujka u hotelu Academia, u Zagrebu.

 

Partner konferencije je udruga HUPFAS, a pokrovitelji Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te mnoge druge institucije, komore i udruge koje se bave ovim područjem. Također, niz tvrtki iz građevinskog sektora podržalo je program konferencije.

 

Nakon uvodnih pozdrava, inspirativnu i iznimno zanimljivu prezentaciju održao je glavni govornik konferencije, Matt Grocoff, jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša, zelene i održive gradnje, renomirani pisac, govornik i osnivač THRIVE Collaborative.

 

Tema prezentacije bila je: Redesigning Civilization: How Nature Can Inspire a Better Built Environment, gdje je istaknuo kako prava održivost zaista može izgledati i na koji način to možemo postići. Matt je poznat po svom radu na zgradama s nultom potrošnjom energije i vode te je zaslužan za obnovu najstarije kuće u Sjevernoj Americi koja je rekonstrukcijom postigla nultu potrošnju energije. 

 

Hrvatski inženjerski savez je inicirao dolazak g. Matta Grocoffa, pod posebnim pokroviteljstvom Američkog Veleposlanstva.

 

Predavanje_nzeb_i_bim Matt Grocoff jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša gostovao u Zagrebu

 

Nadalje, u sklopu programa, GTC Matrix je prezentirao projekt Seven Gardens u Zagrebu, udruga HUPFAS je prezentirala ovogodišnje aktivnosti, a temu uloge zgrada u dekarbonizaciji društva, prezentirao nam je HEP –ESCO.

 

Jedna od važnijih tema na konferenciji je i BIM (Building Information Modeling) koji je već postao standard u svijetu, a sve više se koristi i kod nas. BIM metodologija se oslanja na inteligentan, podacima bogat model kao temelj za projektiranje, simulaciju i suradnju kroz sve faze projekta.

 

Primjene BIM-a u planiranju građevinskih projekata, prezentirao je Pro elemento d.o.o. (Mapei Croatia d.o.o.), a kako financirati energetski učinkovite projekte i kome su namijenjeni ESIF krediti za energetsku učinkovitost prezentirao je HBOR.

 

Predstavljen je projekt CPD4GB od strane gđe Mihaela Zamolo, voditeljice projekta. Projektom Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju - CPD4GB, želi se odgovoriti na izazove održivosti i zaštite okoliša na području graditeljstva uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja za zelenu gradnju.

 

Panel nZEB - Zgrade gotovo nulte potrošnje energije, moderirala je Željka Hrs Borković, a sudionici panela su bili predstavnici: MGIPU-a, Arhitektonskog fakulteta, HUEC-a, Klimaproing-a te smo čuli dvije zanimljive prezentacije: tvrtka Velux s temom kako njihovi proizvodi doprinose postizanju nZEB standarda te prezentaciju inovativne i moderne e4 kuće čiju je izgradnju inicirao Wienerberger Ilovac, a cijelu priču prezentirao je arhitekt Vinski.

 

Panel BIM (Building Information Modelling) moderirao je profesor Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta, koji je ujedno prezentirao projekte: Fit-to-NZEB & NET-UBIEP. Sugovornici na panelu bili su predstavnici uspješnih projektantskih tvrtki u Hrvatskoj: Baldini Studio i Arhitektonski studio Helman & Jukić. Knauf Insulation, održao je prezentaciju o projektu BIM knjižnica. Predstavnik grada Karlovca podijelio je sa sudionicima iskustva u projektiranju pomoću BIM-a u javnoj upravi.

 

Na konferenciji je donesen zaključak -  ključ uspjeha u postizanju nZEB standarda je svakako i putem korištenja alata BIM, s obzirom da pri projektiranju i planiranju novih investicija u zgradarstvu, nZEB regulativa i BIM alati konačno dovode u prvi plan neke od danas najpoznatijih aspekata zelene/održive gradnje: potrošnju energije, građevinsku fiziku, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

 

Na konferenciji je predavalo više od 20 stručnjaka te se odazvalo više od 250 sudionika.

Publisher:
gradimozadar.hr