tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici - glavne teme šestih Dana inženjera strojarstva

11 godina s Vama!

Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici - glavne teme šestih Dana inženjera strojarstva

„Poboljšani“ čovjek u 2050., uspon digitalnih diktatura i interakcija čovjeka i robota – glavne teme 6. Dana inženjera strojarstva u Vodicama

Više od 300 stručnjaka iz područja strojarstva okupilo se u srijedu u Vodicama na  6. Danima inženjera strojarstva, međunarodnom kongresu koji organizira Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS). Na otvorenju Dana, predsjednik HKIS-a, Željko Dorić, istaknuo je: „Razmjena znanja i iskustava, umrežavanje, upoznavanje s novim tehnologijama i drugim dostignućima u strojarstvu, kao i fokus na multidisciplinarnost, ciljevi su našeg ovogodišnjeg kongresa.“

 

Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici, samo su neke od tema o kojima su brojni stručnjaci iz sektora strojarstva, ali i profesori i studenti tehničkih i ostalih srodnih i interdisciplinarnih studija govorili tijekom prva dva dana Kongresa.

 

Interakcija čovjeka i robotičkih sustava

 

Najveću pozornost sudionika dobio je istraživač i utemeljitelj pariškog laboratorija za robotiku te profesor na sveučilištu Paris-Saclay, prof.dr.sc Yasser Alayli, koji je govorio o robotici koja pomaže osobama smanjene pokretljivosti. Profesor Alayli i 30-ak istraživača okupljenih u pariškom LISV laboratoriju fokusirani su na poboljšanje razumijevanja interakcije (fizičke ili virtualne) između čovjeka i robotičkih sustava. Njihov cilj je proizvesti robota što sličnijeg čovjeku. Ovi istraživači nastoje predložiti nova mehatronička i softverska rješenja sposobna poboljšati učinkovitost i sigurnost tih  interakcija. Tako npr. razvijaju model bioničkih udova koji bi nadomjestili disfunkcionalne ruke i noge. Među postignućima LISV laboratorija, Alayli navodi hidraulične i edukativne robote te egzoskelete.

 Robot_HOPALALA Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici - glavne teme šestih Dana inženjera strojarstva

Hidroid je robot koji ima hidrauličnu centralu koja propušta vodu kako bi pokrenula udove te tako oponaša sustav ljudskog krvotoka. Hopalala je edukativni robot  koji ima osjet vida, a služi u validaciji testova iz područja mehanike, elektronike i računarstva. Cilj razvoja egzoskeleta je omogućiti kretanje (u i oko kuće) adolescentima koji su paralizirani i ne mogu hodati. Egzoskelet se može naprtiti na leđa kao ruksak te je povezan s nervnim signalima koji dolaze direktno iz mozga.

 

„Poboljšani“ čovjek u 2050. godini

 

Dr.sc. Sanja Vujačić, istraživačica sa splitskog Instituta za europske i globalizacijske studije, pokušala je dati odgovor čemu bi 2050. godine mogao nalikovati „nadčovjek“ ili „poboljšani“ čovjek. Napredne tehnologije, pomoću računalne znanosti i tehno-medicine, “poboljšavaju” čovjeka čime postupno mijenjaju ritam starenja, inteligenciju, način prokreacije i drugo. Iz ove situacije razvio se transhumanizam, međunarodni, intelektualni i kulturni pokret koji podržava uporabu znanosti i tehnologija za poboljšanje ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti.

 

Vujačić je istaknula: „Transhumanisti su uvjereni da je čovjeka nužno osloboditi njegove biološke ranjivosti, zaustaviti fenomen starenja, te poboljšati čovjekove sposobnosti, osobito sposobnosti mozga, čime bi postao moćniji nego što je danas. 2050. godine “poboljšani“ čovjek bi trebao vidjeti dalje i u mraku, ne osjećati umor, sporije stariti i ne biti izložen riziku razvoja neurodegenerativnih bolesti. Putem hipotetskog „uploadinga“ ili rekonstitucije kompleksnosti ljudskog mozga, kao i prijenosa tog savršenog sustava međusobno povezanih 100 milijardi stanica na računalo, transhumanisti se nadaju razviti inteligenciju superiorniju današnjoj ljudskoj inteligenciji.“

 

HYDROD Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici - glavne teme šestih Dana inženjera strojarstva

 

S druge strane, u predavanju „Uspon digitalnih diktatura“ dr. sc. Jadranka Polović se zapitala poništava li suvremeni, nezaustavljivi tehnološki napredak vrijednost ljudskog iskustva, kao i slobodnu volju čovjeka, koja je preduvjet za razvijanje savjesti.

 

Dodijeljene povelja i diplome HKIS-a

Na 6. Danima, inženjeri strojarstva imali su priliku čuti i o aktualnim izmjenama zakonodavstva koje utječu na njihovo poslovno i profesionalno djelovanje, ali i o trendovima u hidroenergetici, o čemu je govorio dr. Vesko Djelić, dugogodišnji direktor razvoja i istraživač u Turboinštitutu Slovenia. Predavanja su održali i prof.dr. Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru, dr. Goran Slipac, savjetnik u HEP-u i glavni urednik časopisa Journal of Energy, kao i znanstvenici i istraživači doc. dr. Vladislav Brkić i prof.dr. Gojimir Radica, koji su govorili o dekarbonizaciji energije i primarnim izvorima energije u 21. stoljeću te o modeliranju i optimizaciji energetskih sustava.

 


Na svečanom otvorenju Kongresa, povelja za doprinos razvoju projektantske strojarske struke dodijeljena je dipl.ing.str. Nikoli Vulasu. Već tradicionalna priznanja HKIS-a, diplome za značajan doprinos radu Komore, ove godine dobili su inženjeri strojarstva  Nikola Šolman i Žarko Despot.

 


6. Dani inženjera strojarstva, koje je otvorio Bojan Jergić, izaslanik predsjednice RH Grabar Kitarović, traju do subote, 23. ožujka. U nastavku kongresa brojne okupljene inženjere očekuju izlaganja o strojarskim tehnologijama.

Publisher:
gradimozadar.hr