tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako zagađenje bukom utječe na naše zdravlje?

11 godina s Vama!

Kako zagađenje bukom utječe na naše zdravlje?

Foto: ROCKWOOL Adriatic
Ljudi su zdraviji i sretniji kada se kontrolira zagađenje bukom

Nije sva buka loša, složio bi se svaki ljubitelj glasne glazbe. No neželjena buka, poznata i kao zagađenje bukom, istinska je prijetnja ljudskom zdravlju i dobrobiti. 

 

Buka može utjecati na san, povećati broj otkucaja srca i povisiti krvni tlak, pa čak i utjecati na motoričke vještine i kognitivne funkcije. Prema Europskoj agenciji za okoliš (eng. European Environment Agency, EEA), svake se godine 10.000 smrtnih slučajeva u Europi  može pripisati buci. A godišnji trošak zagađenja bukom u Europi procijenjen je na 52 milijardi USD.   

   

zagaenje_bukom_1 Kako zagađenje bukom utječe na naše zdravlje?

  

Kao odgovor na to, EEA i Svjetska zdravstvena organizacija odredili su ciljne vrijednosti maksimalnih razina buke kojima bi Europljani smjeli biti izloženi. Oni preporučuju razine koje noću nisu više od 40 dB (jedna trećina stanovnika EU-a trenutno je izložena razinama do 55 dB), a danju 65 dB.  U nekim su se općinama prihvatile te odrednice i stavila ograničenja na razine buke, primjerice tijekom kasnih noćnih događanja.

 

Utvrđeno je da izloženost buci može uzrokovati nadraženost i smetnje spavanja koji utječu na kvalitetu života.

 

IZVOR: IZJAVA O PRAVILIMA ZA OGRANIČENJE BUKE U ENGLESKOJ (ENG. NOISE POLICY STATEMENT FOR ENGLAND, NPSE)

   


 
Zdravi dizajn

  

zagaenje_bukom_3 Kako zagađenje bukom utječe na naše zdravlje?



zagaenje_bukom_2 Kako zagađenje bukom utječe na naše zdravlje?

Ured poduzeća Bestseller


Materijali od kojih je zgrada načinjena uvelike utječu na razine buke – ta činjenica postaje dio sve življe rasprave o “zdravom dizajnu” među arhitektima, vlasnicima zgrada i zdravstvenim stručnjacima. Primjerice, mnogi radnici smatraju da uredski prostori otvorenog plana mogu ometati koncentraciju, dijelom zbog izlaganja buci koja se u njima razvija. Kada je prostor predviđen za komunikaciju ili kognitivne zadatke, njegove akustične performanse među najvažnijim su odrednicama dizajna. 

 

Materijali su važan dio rješenja. Ako plohe omogućuju odbijanje zvučnih valova u prostor, može doći do stvaranja bučnog unutarnjeg okruženja. Međutim, materijali koji upijaju zvukove mogu regulirati razine zvukova u okruženju, a zvučna izolacija može spriječiti širenje buke iz jednoga u drugi prostor. 

 

Uklanjanjem zagađenja bukom, kvalitetno projektirane zgrade mogu znatno doprinijeti poboljšanju kvalitete života milijuna ljudi.

 

Smrtni slučajevi

10.000
smrtnih slučajeva u Europi godišnje pripisuje se buci

 

Razina buke

65dB
preporučena razina buke tijekom dana

 

Trošak

52milijarde USD
godišnji je trošak zagađenja bukom u Europi


Publisher:
gradimozadar.hr