tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Luisa Bravo, Branimir Medić i Alan Kostrenčić otvaraju Dane arhitekata

11 godina s Vama!

Luisa Bravo, Branimir Medić i Alan Kostrenčić otvaraju Dane arhitekata

Luisa Bravo
Foto: HKA
Renomirani arhitekti na Danima arhitekata 3.0 u Splitu!

„Dobro osmišljen i kvalitetno upravljan javni prostor, ključna je vrijednost za funkcioniranje grada. Takav prostor ima i pozitivan utjecaj na ekonomiju, okoliš, sigurnost, zdravlje, integraciju i povezanost ljudi.“, ističe znanstvenica, socijalna poduzetnica i aktivistica za javni prostor Luisa Bravo, koja će na Danima arhitekata 3.0 u Splitu otvoriti temu javnog prostora. Najveći stručni skup hrvatskih arhitekata, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, ugostit će od 4. do 6. travnja brojne renomirane stručnjake, a Dane će službeno otvoriti ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar.

 

Uz Luisu Bravo, na Danima arhitekata 3.0 o javnom prostoru govorit će i drugi uspješni i poznati arhitekti, a među njima i naš arhitekt Branimir Medić iz arhitektonskog ureda de Architekten Cie u Nizozemskoj. Medić je jedan od hrvatskih arhitekata koji su postigli vrhunsku karijeru u inozemstvu. Danas ostavlja veliki trag u gradnji nizozemskih gradova - projektira zgrade i urbane prostore koji žive u sadašnjosti, a namijenjeni su budućnosti. Njegovi izvedeni radovi pokrivaju sve skale zgrada i urbanističko planiranje. Medić u Nizozemskoj i inozemstvu radi na projektima kao što su kulturni centri, sportski smještaj, uredske zgrade, stambeni i urbanistički planovi. Mnogi njegovi projekti osvojili su značajne nagrade. Tako je npr. 2016. za bazen Noorderparkbad dobio nagradu Piscine Europe, kao i Amsterdam Architecture Awards.

 

Branimir_Medi-1 Luisa Bravo, Branimir Medić i Alan Kostrenčić otvaraju Dane arhitekataBranimir Medić

 

A na koji je način danas moguće pristupiti uređenju javnih gradskih prostora, posebice u hrvatskim turističkim gradovima gdje je odnos spram fizičkog i kulturnog konteksta još osjetljiviji, a pritisak kapitala i tržišta intenzivniji, otkrit će arhitekt Alan Kostrenčić u svom predavanju “Javni prostori u procesima preobrazbe grada”.

 


U sklopu dijela programa posvećenog teoriji i praksi planiranja javnih prostora, docentica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predstojnica Katedre za urbanu sociologiju Jana Vukić, govorit će o sociološkom pristupu planiranju i projektiranju javnog prostora. “Javne prostore u sociološkoj perspektivi definira kategorija javnosti, odnosno njihove dostupnosti uvijek i svima te njihova svakodnevna upotreba i utjecaj na kvalitetu života. Zapuštenost javnih prostora, pretjerana komercijalizacija i privatizacija javnog dobra, uz dominaciju automobila nad pješacima i neprilagođenost prostora osobama s teškoćama u kretanju, starijim osobama i djeci, rezultat su lošeg upravljanja i najčešći problemi koji narušavaju kvalitetu života.”, ističe Vukić.

 

Kostreni_Alan-1 Luisa Bravo, Branimir Medić i Alan Kostrenčić otvaraju Dane arhitekataAlan Kostrenčić

 

Izlaganje koje će održati Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti, zasnovano je na izložbi Što je moglo, a sad više ne može održanoj u Galeriji umjetnina u Splitu koja je razmatrala nasljeđe projekta splitskog Art-ljeta 1987. Kulturnu manifestaciju Art-ljeto 87 činilo je više kustoskih projekata povezanih vizijom izlaska suvremene umjetnosti u javni gradski prostor. Kao najutjecajniju dionicu ove manifestacije, Franceschi ističe Kiparsku radionicu na kojoj je izvedeno 17 skulptura koje su umjetnici poklonili Gradu Splitu i koje su po završetku izložbe u povijesnom središtu Splita trebale biti raspoređene u nove dijelove grada.

 

S velikim zanimanjem očekujemo i predavanja o javnom prostoru u hrvatskim gradovima. Arhitekt Ante Kuzmanić govorit će o javnom prostoru grada Splita, dok će Bojan Bilić svojim predavanjem obraditi suvremene fenomene arhitektonskih i urbanističkih devijacija u javnom prostoru Rijeke. Imat ćemo priliku čuti i arhitektice Blanku Levačić i Silviju Pranjić koje će govoriti o potencijalima javnog prostora Čakovca, odnosno o projektu Laboratorij arhitekture čiji je cilj uključiti učenike srednjih međimurskih škola u sve faze stvaranja novog javnog prostora u Čakovcu. Laboratorij arhitekture je kvalitetan primjer koji pokazuje mladima da znanjem i aktivnim djelovanjem  mogu biti dio vidljivih prostornih i društvenih promjena.

 


Na Danima sudjeluje i Krunoslav Borovec čije se predavanje “Sigurnost na javnim prostorima – imamo li odgovor na nove izazove?!” bavi prikazom poznatih paradigmi povezanih sa sigurnošću ljudi na javnim prostorima, a koje su rezultat interdisciplinarnog pristupa različitih stručnjaka iz područja sigurnosti, kriminologije, sociologije, psihologije, ali i arhitekture. Borovec je voditelj i dekan Visoke policijske  škole, diplomirani socijalni pedagog i doktor prevencijske znanosti.

 

O javnom prostoru zasigurno će imati što za reći i Diana Magdić, sociologinja, istraživačica, aktivistica, novinarka i kritičarka arhitekture te predsjednica Udruge Teserakt za interdisciplinarna istraživanja. Upravo su javni prostori, javni interes i prostorna pravda primarna polja njenog profesionalnog i aktivističkog djelovanja.

 

“Javni prostor nastaje tamo gdje treba nastati, a ne gdje ga netko želi postaviti jer u tom slučaju on ne zaživi. Zato je namjera Dana arhitekata 3.0 da ideju javnog prostora učini posebno vidljivom među arhitektima i ostalim stručnjacima te među građanskom i političkom javnošću.“, istaknula je predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Željka Jurković.

 

 

 

Publisher:
gradimozadar.hr