tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 HSZG je dao ambiciozno obećanje na COP21 danas u Parizu!

11 godina s Vama!

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU je dao ambiciozno obećanje na COP21 danas u Parizu!

Foto:
Hrvatski savjet za zelenu gradnju se obvezuje tijekom COP21 u Parizu intenzivirati aktivnosti za povećanje broja zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima do 2020 i smanjenje CO2 otiska!

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU je dao ambiciozno obećanje na COP21 u Parizu! Obećanje se odnosi na intenziviranje aktivnosti u promociji zelene gradnje u Hrvatskoj te ostvarenje 50 projekata certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM, DGNB) do 2020 godine!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u razdoblju 2015 – 2020 radit će na osvješćivanju što većeg broj institucionalnih, obrazovnih i gospodarskih subjekata u Hrvatskoj o potrebi implementacije zelenih principa gradnje, kako na području zgradarstva, tako i u području zelene infrastrukture. Zajedno sa svojih aktualnih 105 članova, te partnerima iz projekta BUILD UPON, Hrvatski savjet za zelenu gradnju nastojat će aktivno sudjelovati u procesu integracije principa zelene gradnje u hrvatsku zakonsku regulativu već od 2016. godine, kao i upisa zanimanja stručnjak održive gradnje u Registar zanimanja Republike Hrvatske. Sve aktivnosti koje će Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirati u razdoblju do 2020. biti će snažno fokusirane na povećanje broja certificiranih zgrada u Hrvatskoj prema međunarodnim standardima zelene gradnje.

25 Savjeta za zelenu gradnju iz cijelog svijeta danas su također predstavili nacionalne obvezujuće izjave kojima bi utjecali na transformaciju njihovih zgrada u smjeru održivosti u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova te osigurali da zgrade i građevinska industrija odigraju svoju ulogu u ograničavanju globalnog zatopljenja do 2 stupnja, te smanje negativan utjecaj klimatskih promjena.

                    morethanhotaircampaignadlandscape HSZG je dao ambiciozno obećanje na COP21 danas u Parizu!

Zgrade trenutno utječu na otprilike jednu trećinu globalnih emisija. No, upravo su zelene zgrade jedno od troškovno najpovoljnijih rješenja za smanjenje negativnih efekata koje uzrokuju klimatske promjene, jer generiraju značajne ekološke, ekonomske i socijalne koristi.

Obećanja i obvezujuće izjave Savjeta za zelenu gradnju su donesene na Buildings Day-u – službenom sastanku COP21 konferencije kojeg je predvodila Ségolène Royal, francuska ministrica ekologije i bivša predsjednička kandidatkinja.

Terri Wills, Izvršna direktorica Svjetskog savjeta za zelenu gradnju istaknula je: “Hrvatski savjet za zelenu gradnju pokazuje pravo vodstvo u pogledu zelene gradnje objavljujući ambiciozne izjave i obećanja na kritičnim pregovorima o klimatskim promjenama u Parizu„. Dodatno je izjavila: “Mi znamo kako graditi sve više i više, ali u smislu dobrobiti za čovjeka. Izazov je graditi više, razvijati investicije, ali ujedno stvarati kvalitetnije i zdravije građevine za ljude. I upravo ove obveze i obećanja dana od velikog broja Savjeta za zelenu gradnju i njihovih članova, pomoći će u transformaciji globalne industrije ka održivosti, tako da ne samo da je smanjenje zatopljenja za dva stupnja moguće već sutra, nego trebamo sagledati cijelu sliku i prednosti ovog novog smjera gradnje – već danas.”