tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Četiri inženjerske komore uputile otvoreno pismo premijeru

11 godina s Vama!

Četiri inženjerske komore uputile otvoreno pismo premijeru

Duboko zabrinuti mogućnošću da Vlada Republike Hrvatske usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, predsjednici četiriju inženjerskih komora uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Ovo je tekst otvorenog pisma u cijelosti:

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Obraćamo vam se kao predsjednici četiri inženjerske komore Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i u ime 15.000 arhitekata i inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva duboko zabrinuti mogućnošću da Vlada Republike Hrvatske usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, predlagatelja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te vas molimo da nas primite na sastanak na kojem bi vas upoznali sa navedenim problemom.

U vezi navedenih prijedloga Zakona obratili smo vam se dopisom od 11. listopada 2018. i 8. travnja 2019. međutim na iste nismo dobili odgovor od Vlade Republike Hrvatske kao niti termin za traženi sastanak.

Navedenim prijedlozima Zakona protive se svi dionici na koje se te izmjene odnose ovlašteni voditelji građenja, struka, poslodavci trgovačka društva izvođači građevinskih radova, Hrvatski sindikat graditeljstva i četiri inženjerske komore.

Prijedlozi Zakona sadrže niz odredaba koje su u protivnosti sa Ustavom Republike Hrvatske, te uvode u naš pravni sustav novine koje odstupaju od više od stoljetne tradicije organizacije komora na ovim prostorima i prelazi na anglosaksonski model organiziranja, koji komore pretvara u udruge privatno pravnog karaktera.

Kao osnovni cilj predloženih izmjena predlagatelj ističe administrativno rasterećenje u obavljanju poslova u graditeljstvu.

Iako se potrebi administrativnog rasterećenja može pripisati legitimnost, ono stavljeno u odnos prema zahtjevima sigurnosti, pouzdanosti i kvalitete građenja nije dostatno u cilju udovoljenja zahtjevima pravne sigurnosti u širem smislu. Samo administrativno rasterećenje ne može biti samo sebi svrhom i razlogom zakonodavnog zahvata, bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastaju takvim zahvatom u području koje pripada sigurnosnom sektoru i čije obavljanje poslova utječe na javno zdravlje.

Komore podržavaju ciljeve Vlade Republike Hrvatske za administrativnim rasterećenjem gospodarstva te smo u tom cilju spremni dati i konkretne prijedloge kako se izmjenama navedenih Zakona može postići značajno financijsko i administrativno rasterećenje gospodarstva kao i profesionalnih usluga.

Stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije i suradnju te Vas molimo termin za sastanak u što hitnijem roku.“

S poštovanjem,

Predsjednica                                                                     Predsjednca

Hrvatske komore arhitekata                                               Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Željka Jurković, dipl. ing. arh.                                               Nina Dražin Lovrec, dipl. ing. građ.

Predsjednik                                                                     Predsjednik

Hrvatske komore inženjera strojarstva               Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Željko Dorić, dipl. ing. stroj.                                               Živko Radović, dipl. ing. el.

Publisher:
gradimozadar.hr