gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Poziv na glasanje za uređenje Vruljice!

Foto: GRADIONICA
Birajte kakve staze i dodatne sadržaje želite u Vruljici

Od zadarskih perivoja izvan stare gradske jezgre važan je Perivoj Vrulje zbog, kako mu i ime kaže – izvora vode. Kako je u Dalmaciji tekuća slatka voda rijetkost, ovaj perivoj ima veliku vrijednost zbog većeg broja vrulja na malom prostoru.

 

Interdisciplinarna radionica s temom oživljavanja zapuštenog gradskog prostora parka Vruljica održana je nedavno, a sudionici su izradili pet idejnih rješenja za njegovo uređenje. Na temelju glasova odabrat će se najbolja ideja.

 

Ovo su  prijedlozi za uređenje parka Vruljice:

 

Vruljolina

okOSnica parka Vruljica

Ivana Kurta, Ante Pirc i Ante Grbić

 

 Vruljolina

 

Vruljolina je zamišljena kao žila kucavica koja će sa svojih pet hektara probuditi svijest posjetitelja o ovom prostoru, generirati nove sadržaje, stvoriti nove programe, unijeti novi kvalitetniji način korištenja u trenutno zapušteni park Vruljica.

 

VruljOsjet

Osjetilni park na više razina

Roko Bajlo, Bartol Janković i Jadranka Vdović

  

VruljOsjet

  

Osnovna ideja je sačuvati sve što je prepoznato kao kvaliteta zatečenog stanja. Tako ova ideja zadržava uspostavljene koridore kretanja (postojeće staze) jer su oni rezultat dugogodišnjeg korištenja i zato nepogrešivo ucrtavaju najčešće i najkraće puteve. 

 

STUPbySTUP

Kako susjedstvo mijenja park

Inka Černić, Andrijana Krpeta i Magdalena Jurišić

  

STUPbySTUP

 

Zadržavanjem postojećeg stanja parka, u smislu zona sadržaja, očuvan je identitet perivoja formiran tijekom godina korištenja ovog prostora, no nameće se potreba uvođenja reda kako bi park uistinu postao gradskim parkom, ali uspio zadržati identitet lokalnog. Zbog toga se infrastrukturna mreža stupova projicira na teren kao skup točaka, koje ne predstavljaju barijeru prilikom korištenja, već formiraju zone aktivacije parka.

 

PLAYSCAPE

Prostor prirodnih i artificijelnih varijacija bez hijerarhije

Hana Paleka i Eleonora Popović

  

PLAYSCAPE

 

Playscape po svojoj definiciji okruženje je koje se aktivira participacijom javnosti i svih onih koji ostvaruju interakciju s njim. Park Vruljica idealna je matrica za ostvarivanje istoga putem jednostavnog principa oslobađanja ljudi postojećih okvira u kojima žive.

 

PERIWAY

Kružna staza koja integrira park i artikulira rub

Lucia Kalogjera, Željka Tonković, Ivan Maurović

  

TIM-5-1-723x1024 Poziv na glasanje za uređenje Vruljice!

 

Riječ je konceptu kružne staze koja ima trivalentnu ulogu: rješavanje rubnih problema parka, artikuliranje ruba parka i povezivanje njegovih različitih dijelova. Sve intervencije u prostoru događaju se uz stazu, ostavljajući središte parka netaknutim.

 

GLASAJTE NA LINKU: http://gradionica.info/2019/06/11/glasuj-za-svog-favorita-gradionice-vruljica/

 

Publisher:
gradimozadar.hr