tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo

11 godina s Vama!

Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo

Kolos dodjeljen inženjerima na projektima Zračne luke Split, državne ceste Sparagovići-Doli, mosta na Čiovo i auto ceste Priština-Hani
Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo Komore inženjera građevinarstva

Dipl. ing. građ. Zvonimir Sever dobitnik je nagrade Kolos za životno djelo koju mu je dodijelila Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) na današnjoj svečanoj dodjeli održanoj u sklopu 14. Dana HKIG-a u Opatiji. Bivši predsjednik Komore i jedan od vodećih hrvatskih projektanata. s 42-godišnjim stažom u tvrtki Elektroprojekt, svoj je profesionalni rad posvetio hidrotehnici, a stručnoj javnosti poznat je i kao projektant sanacije u ratu razorene brane Peruča. Kao vodeći stručnjak u području planiranja, projektiranja i nadzora izgradnje hidroenergetskih postrojenja, brana i raznih građevina, radio je na više od dvadeset velikih hidrotehničkih projekata u Hrvatskoj i svijetu.

 

U kategoriji konstrukcije nagradu Kolos dobio je dr.sc. Jure Radnić, autor projekta Dogradnja i rekonstrukcija Zračne luke Split. Prestižno strukovno priznanje za istaknuti doprinos hrvatskom graditeljstvu u 2018. godini u kategoriji prometnice dobio je dipl. ing. građ Alen Hebrang za projekt Državna cesta DC414 Dionica: Sparagovići – Doli. Kolos za stručni nadzor za projekt Novi Most kopno - Otok Čiovo dobio je tim kojeg čine dipl.ing.građ. Ivo Barbalić, dipl.ing.građ. Zoran Troglić te dipl.ing.str. Dinko Tvrtković. U kategoriji geotehnike nagradu Kolos dobio je dipl.ing.građ.Ivan Mihaljević za projekt Izgradnje auto ceste Priština-Hani i Elezit.

 

Čovjek kojeg krasi bogato životno i profesionalno iskustvo, Zvonimir Sever dobitnik je Kolosa za životno djelo. Svoj doprinos dao je na mnogim projektima hidroelektrana, poput hidroelektrana Velebit, Lepenica, Đale, Dubrovnik, kao i na posljednjoj brani koja je napravljena u Hrvatskoj – brani Lešće. No, ostao je i jedan neostvareni projekt – hidroelektrana Ombla.Najzahtjevniji projekt u mojoj karijeri je bila sanacija u ratu razorene brane Peruča. To je bio projekt gdje nije bilo nikakvih iskustava u svijetu za akvatehnička rješenja koja su se mogla primijeniti. Sva tehnička rješenja na sanaciji Peruče su originalna. Naporno sam radio tri i pol godine na projektima i usput i projektantski nadzirao projekt. Dobiti nagradu za životno djelo za mene je sigurno veliko priznanje za 44 godine rada, od čega 42 godine profesionalnog rada u građevinskoj struci i 16 godina rada u Komori“, rekao je Zvonimir Sever.

 

Dogradnja i rekonstrukcija Zračne luke Split, ukupne površine od oko 55.000 m2, jedan je od najvećih graditeljskih zahvata u Hrvatskoj. Arhitektonski i građevinski, radi se o složenom i zahtjevnom projektu, jer je trebalo funkcionalno povezati više objekata. „To je građevina koja u sebi sadrži više tipova građevina, nekoliko zgrada, dva mosta, dva trijema, kupolu i druge objekte. Dobiti nagradu Kolos izuzetno je veliko priznanje za moj rad“ rekao je prof.dr.sc. Jure Radnić.

 

 Jure_Radni_compressed Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo

 

Novi cestovni most Kopno – otok Čiovo, prelazi preko Trogirskog kanala, u blizini povijesne jezgre grada Trogira. Zbog toga je postojao zahtjev da se osnovno konstrukcijsko oblikovanje ne nameće vizuri starog grada. „S obzirom da se radi o gradskom mostu, puno pažnje pri projektiranju i izvedbi je poklonjeno estetskom oblikovanju svih konstruktivnih elemenata“ rekao je Zoran Trogrlić, jedan od članova tima za stručni nadzor izgradnje ovog nagrađenog projekta.

  

Most_Ciovo_compressed Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo

 

Jedan od najvećih neriješenih prometnih problema u Hrvatskoj je problem fizičke razdvojenosti teritorija Republike Hrvatske. Područje Dubrovnika je od ostatka Hrvatske razdvojeno 14 kilometara dugačkim teritorijem BiH oko Neuma. Od osamostaljenja Hrvatske problem izoliranosti dubrovačkog područja iskočio je u prvi plan i već se duži niz godina radilo na njegovome rješenju. Projektiranje dionice Sparagovići – Doli započeto je još 2008. godine izradom idejnog rješenja. Ova cesta dobiva na važnosti pretpostavkom o građenju Pelješkog mosta pa novo idejno rješenje napušta staru trasu i projektira se nova s tehničkim elementima, koji zadovoljavaju za vožnju brzine do 90 km/h. Nova trasa duljine je približno 18 km.

 

“Nagrada najviše znači zbog toga što je dobivam od kolega iz struke, od onih koji mogu razumjeti važnost ovog projekta te kako je biti glavni projektant na ovakvom zahtjevnom projektu“, rekao je Alen Hebrang.

  

Alen_Hebrang_compressed Zvonimir Sever, dobitnik nagrade Kolos za životno djelo

 

Tijekom izgradnje autoceste Priština – Hani i Elezit, na posljednjoj dionici smještenoj u vrlo strmom klancu, došlo je do pokretanja klizišta koje se obrušilo na vijadukt u izgradnji i pri tom zatrpalo stupište vijadukta. Ivan Mihaljević i njegov tim morali su što prije izaći na teren, ocijeniti stanje i ponuditi rješenje za novonastalu situaciju koja je izazvala veliku materijalnu štetu. Rješenje je trebalo osigurati stabilnost iskopa novih stupišta, a bilo je nužon i provesti mjere zaštite od eventualnih novih klizanja s gornjih kota terena.

 

„Primijenili smo jednu pomalo neuobičajenu konstrukciju koja je u obliku luka obuhvaćala stupno mjesto. Konstrukcija je izvedena od armiranobetonskih pilota i armiranobetonskog zida koji se na te pilote nastavlja. Specifičnost je u tome što je sav prijenos sila lučni. Nepovoljni vremenski uvjeti i kratak izvedbeni rok dodatno su otežavali posao ovom ionako zahtjevnom projektu. Stoga mi ova nagrada mnogo znači kao priznanje u struci, a nagrada je važna i cijelom timu“ izjavio je glavni projektant Ivan Mihaljević.

Publisher:
gradimozadar.hr