tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 REKONSTRUKCIJA VELIKE SFINGE U EGIPTU
REKONSTRUKCIJA VELIKE SFINGE U EGIPTU

Foto: Anđela Bogdan
Od svih sedam čuda antičkog svijeta samo egipatske piramide još uvijek snažno prkose vremenu, a svake godine posjeti ih približno 15 milijuna turista

Velika sfinga, stara 4500 godina danas je u vrlo lošem stanju, a stručnjaci diljem svijeta pokušavaju pronaći najpovoljnije metode rekonstrukcije kako bi se spriječilo njezino daljnje urušavanje.

 

Sfinga je dulja od 70 m, gotovo poput nogometnoga igrališta, a visoka nešto više od 20 m, ispred sfinge protežu se divovske šape, a rep joj obavija stražnji dio. Vjeruje se da je prva rekonstrukcija sfinge bila izvedena u 16. st. pr. Kr., staro kraljevstvo s vremenom je propalo, a visoravan Gize postala je napušteno groblje.

 

slika_19 REKONSTRUKCIJA VELIKE SFINGE U EGIPTU

 

Korištenje moderne tehnike gradnje za njenu restauraciju donijelo je više štete nego koristi. U svijetu koji se nezaustavljivo mijenja takva antička inženjerska čuda dokaz su snažnoga identiteta i kontinuiteta, koji smo obvezni ostaviti u nasljedstvo i sljedećim generacijama. Tek tada će se moći reći kako je Velika sfinga ostvarila snove svojih tvoraca – vječni život.

 

Halucinogeni snovi, ljudske žrtve i rasporedi zvijezda samo su neki od segmenata koji pomažu odgonetnuti misterij čuvarice zagrobnog života. Hoće li pokušaji znanstvenika i inženjera pomoći spasiti ovo svjetsko čudo?

 

slika_13 REKONSTRUKCIJA VELIKE SFINGE U EGIPTU

 

Cijeli članak dostupan je u novom broju Građevinara: ovdje

Publisher:
gradimozadar.hr