tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ZELENI DIZAJN ZGRADE I MEĐUNARODNI CERTIFIKATI ZELENE GRADNJE

11 godina s Vama!

ZELENI DIZAJN ZGRADE I MEĐUNARODNI CERTIFIKATI ZELENE GRADNJE

Foto: HSZG
Započela GBPRO edukacija, a njome nastala i nova generacija stručnjaka zelene gradnje

U četvrtak i petak, 10. i 11. prosinca 2015. godine održana su prva dva modula u sklopu, nove, 5. generacije Green Building Professional edukacije 2015/2016 u Zagrebu pod nazivom „„Definicija zelene gradnje i principi projektiranja, planiranja i gradnje zelenih objekata; Ovojnica zelene zgrade“ i „Međunarodni certifikati zelene gradnje (LEED, BREEAM, DGNB)“. Program je ispred Savjeta otvorila Snježana Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, zatim Jasmina Smokvina ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, voditelj projekata – sektor za energetsku učinkovitost te Majda Vidović, ovlaštena arhitektica – predstavnik VMD Grupe te polaznica 4. Generacije GBPro-a. Predavač prvog modula bila je dr. Aurore Julien, stručnjakinja za energetski održivi dizajn zgrade koje je započela svoje predavanje pitanjima: „Zašto su kuće na grčkim otocima bijele? Je li bolje živjeti u igluu ili u bunkeru, zašto služi ovojnica na zgradi? – te njima zaokupila pažnju polaznika. Julien je novu generaciju budućih stručnjaka za zelenu gradnju uvela u glavne principe zelene gradnje. Zgrade troše 40% ukupne svjetske energije, 25% vode i 40% materijalnih resursa. Pritom emitiraju oko trećinu ukupnih emisija stakleničkih plinova. Zato je važno govoriti o njihovom "zelenom" dizajnu. On podrazumijeva da se prilikom izgradnje zgrade iskoriste sve prednosti klime i uvjeta okoliša u kojem će se zgrada graditi. U zelenoj gradnji vodi se računa o tome da, koliko god je moguće, u prostor prodire prirodno dnevno svjetlo. "Postavite prozore što više, kako biste imali što više dnevnog svjetla", savjetuje Julien.

11. prosinca održao se drugi modul koji je obradio tematiku međunarodnih programa certificiranja zgrada koji znatno utječu na projektiranje, gradnju i korištenje zgrada. Predavači su naglasak u svojim predavanjima stavili na sve elemente međunarodnih sustava certificiranja zelene gradnje, među kojima su najpoznatiji LEED, BREEAM i DGNB te su proveli polaznike kroz sustave i uvjete koje je potrebno zadovoljiti za dobivanje certifikata. Predavači na ovom modulu su bili Hrvoje Kvasnička, LEED AP i BREEAM Assessor, Bricmore d.o.o. i Lovro Bauer, DGNB auditor, Fabrika arhitekti d.o.o. Predavači su naglasili koristi od zelene gradnje te istaknuli istraživanja koja pokazuju da je od 15 projekata, njih 14 postiglo između 2,2% i 24,9% višu rentu, također spominje se veća popunjenost prostora između 0% i 23,1%, a prodajne cijene su više 0-30%. Studija provedena na 33 LEED certificiranih projekata u SAD-u pokazala je da su uštede postignute dodatnim inicijalnim troškovima od 2% biti deset puta veće od ulaganja (na procijenjenom roku trajanja objekta od 20 godina). „Troškovi gradnje se mogu znatno smanjiti prvenstveno implementiranjem zelenih strategija u budžet i projektiranjem u što ranijoj fazi projekta, angažiranjem iskusnog tim projektanata i graditelja, implementacijom integriranog pristupa projektu, u kojem su članovi projektnog tima u stalnoj međusobnoj interakciji“, ističe Kvasnička. Također, predavači su ukazali i na glavne prepreke i razloge slabe primjene certificiranja u Hrvatskoj, a ključan je manjak aktivnosti stranih investitora na tržištu, slaba prepoznatljivost međunarodnih certifikata na tržištu, te činjenica da domaći investitori nisu dovoljno informirani o prednostima certifikata zelene gradnje.

Green Building Professional cjelogodišnji je edukacijski program Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG) koji je u prosincu ove godine započeo realizaciju pete generacije polaznika. Cilj Green Building Professional edukacijskog programa je podizanje naraštaja multi-disciplinarnih stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja i financiranja, ekoloških i održivih materijala za gradnju, opremanje i rekonstrukciju zgrada, procjene vrijednosti i životnog ciklusa zgrada s obzirom na zelene elemente oblikovanje krajobraza, dizajn rasvjete, ostvarivanja ušteda kroz reciklažu i uštedu energije, efikasno korištenje vodnih resursa, odabir održive lokacije i upravljanje istom, nacionalnu regulativu i certificiranje te međunarodne certifikate za zelenu gradnju LEED, BREEAM ili DGNB – u cjelini kreiranje radnog i životnog prostora koji će biti zdraviji, ugodniji i produktivniji, energetski učinkovit, ekonomski isplativ, zdrav za okoliš i čovjeka - a sve temeljem zelenih principa i održivosti.