tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

11 godina s Vama!

LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

Foto: AGROB BUCHTAL
Održivost u najčišćem obliku:
Sjedište Zelenog života Crédit Agricole Italia u Parmi

Nove poslovne zgrade u kampusu Crédit Agricole Italia u Parmi, certificirane s LEED Platinumom 2019. godine, najbolji su primjer održive gradnje. Planirane od strane ureda za arhitekturu Frigerio Design Group u Genovi, one se usklađuju s postojećim zgradama, nude ugodno radno okruženje, visoko su energetski učinkovite i oslanjaju se na održive građevinske materijale. Keramički fasadni sustav KeraTwin K20, tvrtke Agrob Buchtal, pružio je projektu dodatne certifikacijske značajke.

  

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_3_compressed LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

 

Proširenje postojećeg kampusa

Novo sjedište Green Lifea Crédit Agricole Italia (podružnica jedne od najvećih francuskih komercijalnih banaka) nalazi se jugozapadno od starog grada Parme na rubu velikog parka. Nekoliko je zgrada koje su projektirali arhitekt i industrijski dizajner Vico Magistretti osamdesetih godina prošlog stoljeća za bivšu Cassa di Risparmio di Parma, kao i tri nove zgrade u arhitektonskom uredu Frigerio Design Group. Srce novoosnovanog kampusa za ukupno 1500 zaposlenika - njih 650 u novim zgradama - je jednokatni forum s okolnom staklenom fasadom i zelenim krovom.

Forum služi kao zgrada recepcije, središnje mjesto susreta i lokacija restorana tvrtke. Osim toga, odatle vodi staza u dva samostojeća uredska bloka na četiri kata, čije su nadkrovne nadstrešnice pune fotonaponskih panela, koji se izdižu daleko iznad ruba ravnog krova, podsjećajući na vrh ledenog brijega, sugeriraju kako su zgrade planirane na uzoran i održiv način sve do posljednjeg detalja.

  

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_2_compressed LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

 

Održivost i dobrobit zaposlenika

Dizajnerski pristup temelji se na novo definiranom brend identitetu Crédit Agricole, koji uključuje slogane "Zeleni život" i "Pametan rad". Osim toga, ekološka i održiva gradnja uvijek je bila glavna briga arhitekata. Međutim, novo sjedište je održivo ne samo zbog geotermalnog sustava grijanja i hlađenja, korištenja sive vode i prirodnog noćnog hlađenja ureda, već prije svega zbog raznolikosti radnih okruženja, koje ljudi vole koristiti jer se tamo osjećaju ugodno.

 

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_4 LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

 

Na južnoj strani poslovne zgrade nalaze se otvoreni prostori s dnevnim boravcima i otočićima za osamu, a na sjevernoj strani uglavnom zatvoreni uredi i zone za sastanke, dok zelena unutarnja dvorišta ispod središnjih krovova pružaju obilje dnevne svjetlosti i komunikacijske propusnosti. Velika ostakljena južna pročelja i otvoreni tlocrti omogućuju visoke solarne dobitke zimi - ljetna zaštita od sunca osigurava se slojem malih ekspandiranih metalnih elemenata.

S druge strane, sjeverna, istočna i zapadna fasada, obložena KeraTwin K20 zavjesnim tipom i keramičkim fasadnim sustavom sa stražnjom ventilacijom Agrob Buchtal, zatvorene su kako bi se smanjili toplinski gubici.

  

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_5_compressed LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

 

Pozitivan utjecaj na LEED Platinum certifikat

 Prefabrikacija kompletnih fasadnih elemenata s prozorima i gotovom fasadnom keramikom tvrtke Agrob Buchtal pružila je nekoliko prednosti: pojedine komponente mogu se brzo i precizno spojiti u tvorničkom postrojenju bez obzira na vremenske uvjete, a zatim se lako montiraju na gradilištu.

Međutim, prefabrikacija je također omogućila da se ovojnica zgrade razvije od samog početka prema željama arhitekta "minimalistička, jednostavna i zelena" i, kao i u mnogim drugim projektima ureda, da se koriste "izdržljivi i reciklirani materijali koji smanjuju potrebu za održavanjem ".

 KeraTwin fasadne pločice sastoje se od prirodnih sirovina s kvalitetnom glinom kao glavnom komponentom. Zahvaljujući Hytect premazu, koji se trajno peče u tvornici, oni poboljšavaju kvalitetu zraka razgradnjom ispušnih plinova kao što je dušikov oksid i istodobno pružaju antibakterijski učinak bez uporabe kemijskih proizvoda, čime se učinkovito sprječava stvaranje algi i mahovine.

Osim toga, hidrofilna ("voli-vodu") površina postiže učinak samo-pranja, što čini svaki kišni val slobodnim i ekološki prihvatljivim procesom čišćenja. Ova inovativna svojstva ne pružaju samo konkretne praktične prednosti kroz svaki dan, već također osiguravaju projekt s dodatnim LEED certifikacijskim točkama.

  

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_7_compressed LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

 

Nagrađivana zgrada LEED Platinum je upravo ono što su arhitekti nazvali "Spora arhitektura" kada su prije 30 godina osnovali ured: "Naša arhitektura voli okružje u kojem je sagrađena, identificira se sa svojom okolinom i želi živjeti. Također se ne boji starenja“- jasna je izjava na koju se ništa više ne mora dodati.

 

LEED_Platinum_Headquarters_Crdit_Agricole_Parma_Motiv_6_compressed LEED platinum certifikat za zgradu Crédit Agricole Italia u Parmi

  

IZVOR: www.agrob-buchtal.de / www.frigeriodesign.it

Publisher:
gradimozadar.hr