tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Energetski  učinkoviti materijali

11 godina s Vama!

Energetski  učinkoviti materijali

Suvremene kuće i zgrade mnogo su više od cigle i žbuke. Projektanti i građevinari danas mogu birati između mnoštva energetski učinkovitih materijala kako bi izgradili zgrade u kojima se udobnost unutarnjeg prostora kombinira s nižim troškovima energije i manjim utjecajem na okoliš.
Toplinska učinkovitost
Prilikom obnove starih ili projektiranja novih objekata, odgovarajuća kombinacija projektiranja i izolacije može uvelike utjecati na performanse zgrade. Primjerice, važno je izbjegavanje toplinskih mostova koji mogu uzrokovati kondenzaciju. Isto tako, projektanti i građevinari trebali bi voditi računa o toplinskoj učinkovitosti odabranih izolacijskih materijala. Vrijednošću lambda, koja je poznata i kao toplinska provodljivost, izražava se izolacijska moć materijala: što je vrijednost niža, to je izolacija bolja.
  
Osiguravanje energetski učinkovitih konstrukcija
No, energetski učinkovita gradnja ne ovisi samo o izolaciji s niskom vrijednošću lambda. Hoće li ugradnja izolacije biti jednostavna i laka? Ako se jave čak i mali prorezi koji propuštaju zrak, primjerice prilikom izoliranja nepravilnih oblika kao što su stari krov ili zid, to može imati drastičan utjecaj na energetske performanse.
  
A budući da do prve promjene ili renoviranja zgrade obično prođe od 30 do 50 godina, važno je razmisliti o tome kako će se materijal ponašati na duge staze:
  • Performanse tijekom cijelog uporabnog vijeka
Neki izolacijski materijali sadrže plinove koji se s vremenom rasprše, pa se time smanjuje vrijednost izolacije.
  • Dimenzijska stabilnost

Iako određeni materijali mogu imati nisku vrijednost lambda prilikom kupnje, oni se tijekom životnog vijeka zgrade mogu skupiti ili pomaknuti zbog promjena u temperaturi i vlažnosti, a što utječe na smanjenu energetsku učinkovitost.

 

  • Paropropusnost

U određenim se izolacijskim materijalima može nakupiti vlaga, što utječe na energetske performanse i može pospješiti razvoj plijesni ili gljivica. Idealna bi izolacija trebala omogućiti prolazak vlage.

 
Za energetski učinkovite, održive nove zgrade i obnove idealan je izbor ROCKWOOL negoriva izolacija od kamene vune:

 - Lako se postavlja u stare i nove konstrukcije
 - Ostaje na mjestu tijekom uporabnog vijeka zgrade
 - Tijekom upotrebe zadržava svoj oblik i toplinska svojstva
 - Propušta paru i ne nakuplja vlagu
 - Izrađena je od prirodnog kamena koji pruža zaštitu od požara, dugotrajnost i izvrsnu zaštitu od buke

 
Živite li u nekretnini kojoj bi nadogradnja izolacije mogla biti od koristi, to je izvrsna prilika za stvaranje doma koji je ujedno udobniji i ekonomičniji.

 

Sedam razloga za poboljšanje kućne izolacije

Uštede: Manje energije, novca i emisija CO2
Sigurnost od požara: ROCKWOOL izolacija od kamene vune nije zapaljiva pa će pomoći u zaštiti vas samih, ali i vaše imovine u slučaju požara
Estetika: Vanjskom izolacijom može se poboljšati izgled vašeg doma
Više prostora: Namještaj se može staviti uz zidove bez straha od plijesni i gljivica
Udobnost: Unutarnja klima vašeg doma ostaje ugodna tijekom cijele godine, s toplijim zidovima i podovima
Mir i tišina: Izolacijom se može smanjiti buka koja dopire izvana ili iz susjednog stana
Uporabni vijek: Duži vijek trajanja nosive konstrukcije zgrade: kuća koja je izolirana izvana manje je sklona širenju uslijed temperaturnih razlika, vlazi i oštećenjima od plijesni.


Publisher:
gradimozadar.hr