tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Studenti FER-a radili na borbi protiv energetskog siromaštva i za to dobili Rektorovu nagradu

11 godina s Vama!

Studenti FER-a radili na borbi protiv energetskog siromaštva i za to dobili Rektorovu nagradu

Sustavan rad na borbi protiv energetskog siromaštva u gradu Zagrebu

Krajem lipnja rad grupe studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) na borbi protiv energetskog siromaštva nagrađen je Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2018./2019.

 

Predložen rad rezultat je rada na projektu FER rješenja za bolju zajednicu koji se provodi u suradnji Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Grada Zagreba i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a uključio je posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu s ciljem sustavnog pristupa rješavanju problema energetskog siromaštva u Hrvatskoj.

 

Projektom FER rješenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 kućanstava s područja Grada Zagreba, koji je partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od rastućih problema u Hrvatskoj budući da sve više stanovnika ima financijskih problema u podmirenju troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima.

 

Studenti, Bruno Bijelić, Nikolina Čović, Teo Gregov, Marija Horvat, Maja Matešić, Matija Melnjak, Natalia Risonjić, Dajana Šeketa i Lucija Šošić, nagrađeni su za rad pod nazivom FER rješenja za bolju zajednicu u kategoriji (f) Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u području tehničke znanosti. Svečana dodjela Rektorove nagrade održana je 3. srpnja 2019. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Jedan od ciljeva projekta je uspostava programa društveno korisnog učenja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pokretanjem vještine „Primjena tehničkog znanja u društveno korisne svrhe“. Potreba za sustavnim bavljenjem ovom temom te uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete prepoznata je kroz provedbu prošlih projekata DOOR-a, REACH i Znanjem do toplog doma kroz koje su provedeni energetski pregledi u Sisačko-moslavačkoj županiji te na području Grada Zagreba.

 

Namjera programa društveno korisnog učenja je studentima FER-a omogućiti razvijanje socijalne osviještenosti, primjenu svog znanja na konkretnim društvenim problemima te tako dugoročno doprinijeti dobrobiti zajednice. Volonterski rad studenata uključio je terenske posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja.

 

Studenti su u sklopu projekta prošli praktičnu obuku za rad na terenu, približena im je problematika energetskog siromaštva u Hrvatskoj te su samostalno proveli energetske preglede. Kako je projekt u završnoj fazi, broj trenutno posjećenih kućanstava je iznad 90.

 

 

FER_rjesenja_3 Studenti FER-a radili na borbi protiv energetskog siromaštva i za to dobili Rektorovu nagradu

Svakom kućanstvu koje posjećuju, studenti donose paket energetski učinkovite opreme (LED žarulje; perlatore; brtvene trake za prozore i vrata; reflektirajuće folije; produžni kabel s prekidačem te vremenski uklopni sat) za provedbu jednostavnih mjera energetske učinkovitosti, vrše jednostavan energetski pregled i educiraju ukućane o racionalnom korištenju energije i vode.

Uz pregled, studenti provode kratku anketu s ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati prijedlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva zna području Grada Zagreba te uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Također, po završetku svih posjeta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procjenu energetskih potreba za pojedino kućanstvo na temelju rezultata energetskih pregleda.

Publisher:
gradimozadar.hr