gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Završeno je spajanje mosta Svilaj između Hrvatske i BiH

Foto: GRAĐEVINAR
Dovršava se most
koji spaja Hrvatsku i BiH

Kada se govori o aktualnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj, veliku pozornost javnosti zauzelo je gradilište Pelješkoga mosta - kapitalnog projekta u RH, no to ne znači da istovremeno i u Slavoniji nema zanimljivih gradilišta, ponajprije onih na cestovnim pravcima.

 

Na istoku Hrvatske 13 je projekata koji se već provode ili će njihova gradnja započeti tijekom 2019.

 

Most Svilaj kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. To je trenutačno najsloženiji projekt na preostalome dijelu koridora Vc. Njegovim završetkom, taj će koridor u Hrvatskoj biti u punome profilu autoceste u dužini od 59 km.

 

Svilaj Završeno je spajanje mosta Svilaj između Hrvatske i BiH

 

U statičkome smislu most je kontinuirana greda preko sedam polja, s dvostruko spregnutim poprečnim presjekom sastavljenim od čeličnog polusanduka i betonske donje i gornje (kolničke) ploče. Izvedba zaštite građevnih jama na stupištima u koritu rijeke Save bila je najveći izazov tijekom gradnje, a dinamika izvođenja znatno je ovisila i o stanju vodostaja rijeke.

 

Dovršetak gradnje mosta Svilaj očekuje se krajem 2019., a trenutačno je dovršeno oko 80 posto svih radova. Njegovim završetkom koridor Vc u Hrvatskoj bit će u punome profilu autoceste u dužini od 59 km. Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak su završeni, ali dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnoga prijelaza i mosta Svilaj.

 

Kompletan članak čitajte ovdje: GRAĐEVINAR

Publisher:
gradimozadar.hr