tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

11 godina s Vama!

Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

Foto: Saša Ćetković
Sivo crni muški stan koji odiše toplinom doma i obiluje drvenim detaljima

Realizacija projekta adaptacije i uređenja stana površine 60-ak kvadratnih metara u zagrebačkom naselju Vrbani potvrđuje izjavu arhitekata Roberta i Martine Križnjak kako: „Stan nije tek puki Instagram-model, već mora ispunjavati sve kriterije ugodnog, funkcionalnog i estetski privlačnog stambenog prostora“.

 

Vizualni identitet stana odgovara profilu vlasnika – radi se o uspješnom poslovnom čovjeku, s poslom zbog kojeg dobar dio vremena provodi na službenim putovanjima. S čestih putovanja voli donijeti različite suvenire, kako one tipične, tako i one neobične, među kojima se ističu boce s pijeskom iz dvadeset pustinja koje je imao priliku obići diljem svijeta.

 

terasa_s_biljkama_i_suvenirima Topli dom suvremenog poslovnog muškarcaBoce s pijeskom iz 20 pustinja

 

Tlocrtna organizacija odražava jasnu funkcionalnu podjelu životnog prostora na dvije zone: intimni trakt spavaće sobe, garderobe i kupaonice s internim hodnikom te veliku „open space“ cjelinu dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja. Velika ostakljena klizna stijena povezuje dnevnu zonu s prostranom terasom orijentiranom na jug, koja postaje sastavni dio stambenog prostora.

 

kuhinja_blagovanje_i_dnevni_boravak_kao_open_space_zona Topli dom suvremenog poslovnog muškarcaOpen space

 

Jezgru stana čini kuhinja u L-obliku, s kuhinjskim otokom čija velika površina služi kao blagovaonski stol. Ovakva organizacija ne iznenađuje s obzirom na to da vlasnik stana voli kuhati kad god ima priliku za to. Kuhinjski elementi i ormarići precizno su projektirani za njegove potrebe te se nastojalo iskoristiti sav raspoloživi prostor.

 

zatvorene_i_otvorene_police_u_kuhinji_iza_radne_plohe Topli dom suvremenog poslovnog muškarcaSkrivena polica iza sudopera 

 

Tako su kliznim vratima iza sudopera skrivene police za različite egzotične začine koje vlasnik dodaje svojim jelima, dok elegantna izduljena niša s policama daje koristan prostor za knjige, kuharice, boce i suvenire.

 

Luksuzan i ozbiljan štih kuhinje naglašavaju fronte od crnog mat MDF-a Perfect Sense, u kombinaciji s bijelim i drvenim elementima. Radne plohe kuhinje i stola izrađene su od Fenix ploča, inovativnog visokotehnološkog materijala proizvedenog od akrilne smole, obrađene i učvršćene korištenjem snopova elektrona. Površina ovakvih ploča je ekstremno mat izgleda, ne ostavlja otiske prstiju i vrlo je ugodna za dodir. Otporne su na ogrebotine, trljanje, udarce, kiseline i toplinu, a ujedno imaju i izražena antibakterijska svojstva.

 

dnevni_boravak_blagovanje_i_kuhinja Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

Sve ove karakteristike klijent je naveo kao poželjne u svojoj novoj kuhinji, a projektanti su se potrudili pronaći idealnu kombinaciju materijala i oblika. Kao dodatan izvor rasvjete za stol, odabrane su ovješene svjetiljke Morosini.

 

Dnevni boravak funkcionira kao mikro-zona za privatni odmor i druženje s gostima. Velika kutna sofa Ditre Italia Lennox smještena je tako da omogućuje vizualni kontakt s kuhinjom i terasom. S druge strane ugrađene su zidne police detaljno projektirane i izrađene za vlasnika stana, gdje su smještene knjige, časopisi i suveniri. Idealnu kombinaciju kompletiraju udobna fotelja, dizajnerska podna lampa i veliki prozor okrenut prema istoku.

 

predsoblje Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

Zid koji dijeli dnevni prostor od intimnog dijela stana perforiraju dva prolaza u interni hodnik, čime je postignuta igra planova i ploha. Cijela površina tretirana je dekorativnim zidnim premazima s izgledom natur betona. Na taj način naglašena je posebnost spavaćeg trakta u odnosu na dnevnu „open space“ zonu.

 

 

Nijanse iz boravka nastavljaju se i u spavaćoj sobi, pa tako prevladavaju siva, crna i bijela boja uz detalje od drvnog dekora. Zidna tapeta iznad uzglavlja kreveta, kao i tepisi te zavjese u cijelom stanu izvedeni su u suradnji sa Show.MI.room, studiom za opremanje interijera.

 

spavaa_soba Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

Osim iz hodnika, u kupaonicu se pristupa i iz spavaće sobe zasebnom vezom kroz prolazni, „walk-through“ ormar. U kupaonici je posebna pažnja posvećena dobroj osvijetljenosti. Kako bi prostor bio ugodniji, projektanti su se u dogovoru s klijentom odlučili na nešto svjetlije nijanse te tople drvene elemente ormarića i praktične police u niši. Vizualnom proširenju prostora pridonosi velika površina zrcalnih fronti uvučenih ormarića.

 

kupaonica Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

 

U stanu u kojem svaka polica priča neku priču i doživljaj te gdje je svaki element pomno biran i projektiran, bitno je ostvariti dobru komunikaciju između klijenta i projektanta. Od samog početka procesa projektiranja, odnos između vlasnika stana i tima Arhitektonskog studija Križnjak bio je otvoren i prijateljski, a investitor je imao pouzdanje u stručnost arhitekata. Pritom je važno da investitor bude uključen u svaku fazu projekta, jer je na kraju svaki konačni izbor na njemu kao vlasniku stana. U ovom slučaju, dobar ukus klijenta i stručno vodstvo projektantskog tima pokazali su se dobitnom kombinacijom. Finalni rezultat je stan u kojem svaki kutak odiše karakterom svog korisnika te prenosi doživljaje i stil života suvremenog poslovnog muškarca.

 

Spavaa_i_ormar Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

police_i_fotelja_u_dnevnom_boravku Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

prolaz_iz_spavae_sobe_u_kupaonicu_kroz_garderobu Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

Kuhinja Topli dom suvremenog poslovnog muškarca

 

Arhitektonski Studio Križnjak

Robert Križnjak, dipl.ing.arh.

Martina Križnjak, dipl.ing.arh.

 

.  

www.kriznjak.com

Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Instagram: arhitektonskistudiokriznjak

LinkedIn: www.linkedin.com/company/kriznjak

 

Foto: Saša Ćetković

Publisher:
gradimozadar.hr