tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kontinuirana edukacija o zelenoj i održivoj gradnji ključna za napredak i razvoj

11 godina s Vama!

Kontinuirana edukacija o zelenoj i održivoj gradnji ključna za napredak i razvoj

„Održiva gradnja & nZEB“, održan je u okviru Energetskog tjedna grada Koprivnice, 24. listopada 2019., u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i REA Sjever, u prostorijama HGK – županijska komora Koprivnica.

S obzirom na danu podršku svih relevantnih institucija, okupljenim sudionicima su se osobno obratili, s par uvodnih riječi, predstavnici grada i županije.

  

GREEN TALKS je podržan i od strane Koprivničko-križevačke županije gdje su g. Zlatko Filipović, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje KK županije, te predstavnica Grada Koprivnice, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika, pozdravili okupljene sudionike i govorili o iskustvu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice u energetskoj obnovi te Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever, koji se također pridružio uvodnim govorima. 

  

Ispred HSZG-a, Tanja Marković je održala kratku prezentaciju te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

  

Događaj je okupio 50ak stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje koji su se educirali na srodne teme koje uključuju: nZEB zakonsku regulativu, mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađene i planirane projekte energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo, socijalno stanovanje uz poveznicu na nZEB te je prezentirano kako do nZEB-a uz PPI?

  

Vezano uz to, i tri jako važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Energetska obnova zgrada iz ESI fondova – rezultati i planovi za budućnost“; Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“; te Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama čiji su predstavnici održali predavanje na temu: „Socijalno stanovanje uz poveznicu na nZEB“.

  



Ispred REA Sjever, prezentaciju je održao Denis Premec, na temu: „Kako do nZEB-a uz PPI?“. Predstavio je postupak javne nabave inovacija koji se koristi u svrhu nabave rješenja za izgradnju ili energetsku obnovu kod kojih naručitelj određuje samo ciljeve koje želi postići, bez tehničkih specifikacija, ali s inovativnim elementima. Na taj način prepušta ponuditeljima razvoj i specificiranje ponuđenih rješenja, pri čemu su sklopljeni ugovori uvijek tipa "ključ u ruke" i "projektiraj i gradi". Postupak javne nabave inovacija objasnio je na primjeru provedene nabave rješenja za sveobuhvatnu energetsku i funkcionalnu transformaciju dječjeg vrtića "Loptica" kod koje je odabrani ponuditelj primijenio i implementirao rješenja s inovativnim karakteristikama.

  

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“; Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“; Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“.

  

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Damira Mandića, ispred REA Sjever, a na kojem su redom sudjelovale ključne osobe, grada, važnih institucija te društva arhitekata i inženjera.

  

Ispred Agencije za društvenu poticanu stanogradnju grada Koprivnice, sudjelovala je Martina Alihodžić, zatim ispred APN-a, Iva Fakin, dok je ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovala Jasmina Smokvina koja se osvrnula na temu ETS financiranja i putem prezentacije te ispred Zavod za prostorno uređenje KK županije, g. Zlatko Filipović, koji je istaknuo da je ključna kontinuirana edukacija iz raznih područja znanja, a između ostalog i iz područja održive gradnje kako bi se mogao pratiti napredak na polju održive gradnje.

Publisher:
gradimozadar.hr