tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u Hrvatskoj

11 godina s Vama!

Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u Hrvatskoj

Foto: Meridian16
Gospodarstvo i ekologija ruku pod ruku: Nitko u Hrvatskoj nema ono što ima Meridian 16!

Meridian 16 Business Park, smješten na 109 Ha na izlazu iz Velike Gorice, dobitnik je prestižnog DGNB certifikata zelene gradnje, jedinog u državi, koji je svečano dodijeljen u ponedjeljak navečer.

 

Austrijska kompanija, koja razvija svoje projekte u Mađarskoj, Slovačkoj i Ukrajini, projekt u Hrvatskoj nazvala je "Meridian 16 BUSINESS PARK", a ideja je od samog starta bila jasna - postati vodeća eko industrijska zona u Hrvatskoj. I ekološka, i ekonomska. Iskorak koji je napravljen krajem listopada konačna je potvrda da je cilj već sada dobrim dijelom ostvaren.

 

S_lijeva_na_desno_._Uhlir_dravni_tajnik_u_MGIPU_I._Bakuni_direktorica_Meridian_16_Dr._R._Teichmann_suvlasnik_projekta_Meridian_16_D._Kamenski_vlasnik_Kamgrada Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u Hrvatskoj

S lijeva na desno: Uhlir (državni tajnik u MGIPU), I. Bakunić (direktorica Meridian 16), Dr. R. Teichmann (suvlasnik projekta Meridian 16), D. Kamenski (vlasnik Kamgrada)

 

"Meridian 16 BUSINESS PARK", naime, dobio je međunarodni certifikat zelene gradnje, DGNB GOLD, što je razina koju do sada u Hrvatskoj nitko nikada nije imao! Tim povodom, u ponedjeljak navečer, u prostorijama Centra za posjetitelje Turističke zajednice grada Velike Gorice, održana je svečanost dodjele ovog prestižnog certifikata, koji je službeno uručio predsjednik Austrijskog savjeta za zelenu gradnju g. Peter Engert. Brojni gosti i partneri, među kojima i velikogorički gradonačelnik g. Dražen Barišić, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja g. Željko Uhlir te direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu gđa Sonja Holocher-Ertl, došli su čestitati vodstvu tvrtke na uspjehu koji ovaj business park čini posebnim i još atraktivnijim za investitore.

 

Ivana_Bakuni_direktorica_Meridian_16_Business_Park_doo Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u HrvatskojIvana Bakunić, direktorica Meridian 16 Business Park doo

 

U postupku dobivanja DGNB certifikata, kroz mnoštvo kriterija, raspoređenih u pet kategorija, procjenjuju se svi glavni aspekti održivosti: ekološka kvaliteta, socio-kulturna kvaliteta, ekonomska kvaliteta, tehnička kvaliteta i kvaliteta procesa. Sve te uvjete "Meridian 16 BUSINESS PARK" je ispunio, odreda dobio visoke ocjene, čime je jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj postala i jedina s ovim certifikatom.

 

Dr._R._Teichmann_suvlasnik_projekta_Meriodian_16_i_P._Engert_predsjednik_Austijskog_savjeta_za_zelenu_gradnju Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u HrvatskojDr. R. Teichmann (suvlasnik projekta Meriodian 16) i P. Engert (predsjednik Austijskog savjeta za zelenu gradnju)

 

I ne čudi to osobito, budući da su prednosti ovog projekta vidljive čak i laicima. Uz sjajnu prometnu povezanost - na 20 kilometara od centra Zagreba, u blizini zračne luke, uz željezničku prugu i nadomak izlazima autocesta - ovo je zemljište od čak 109 hektara, pri čemu se u svakom trenutku investitori moraju držati prihvatljivih ekoloških standarda, a Velika Gorica kao šesti grad po veličini u Hrvatskoj, smješten u blizini glavnoga grada, najbrže je rastuće područje s izvrsnim izborom kvalificirane radne snage. A uz sve to, Meridian 16 ima i jasno i pametno razrađenu daljnju budućnost razvoja.

 

 

U tijeku je prva faza, u kojoj je predviđeno korištenje 240.000 m2 zemljišta, dok će u drugoj fazi biti iskorišteno 260.000 m2, a u trećoj, posljednjoj, čak 550.000 m2.

 

- Želimo osigurati investitorima stručnu podršku naših savjetnika, projektanata, izvođača..., ali i savjetovanje tijekom cijelog procesa, od kupoprodaje zemljišta, preko izrade projekata i ishođenja dozvola, do same gradnje, ali i funkcioniranja nastale građevine - rekla je Ivana Bakunić, direktorica razvoja projekta, ističući kako su posebno važna načela zelene i održive gradnje.

 

Prevedeno, to znači da će se, uz građevine koje će podizati gospodarski subjekti, ovdje planski uređivati i zelene površine, sve s ciljem da cijeli ovaj prostor bude produktivan u gospodarskom smislu, ali da ujedno bude i ugodno okruženje za svakog radnika i posjetitelja koji se tu zatekne. Upravo zato je početak radova na ovom prostoru, s oko milijun "kvadrata" najvećem u ovom dijelu Europe certificiranom DGNB-jem, umjesto klasičnim postavljanjem kamena temeljca, označila sadnja 80 stabala platana. Gospodarstvo i ekologija, prema svemu sudeći, nikad u Hrvatskoj nisu ovako usko surađivali...

 

Meridian_16_s Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u HrvatskojU ovom trenutku izgrađena su tri objekta, Atlantic Grupa u strateškom partnerstvu s kompanijom Kamgrad, Palco i FAS Logistika

 

- Zelena gradnja nema alternative; osigurava nam svima bolje mjesto za život i rad, smanjuje potrošnju svih resursa s posebnim naglaskom na energente, smanjuje emisije CO2 i negativan utjecaj gradnje na okoliš, a pozitivno utječe na gospodarski rast i razvoj zelenih poslova. Poslovne zone posebno su atraktivne za primjenu zelenih principa gradnje, kako u svom infrastrukturnom razvojnom konceptu, tako i u privlačenju zelenih investicija - istaknuo je Dr. Richard Teichmann, prvi čovjek ovog projekta.

 

U ovom trenutku izgrađena su tri objekta, Atlantic Grupa u strateškom partnerstvu s kompanijom Kamgrad, Palco i FAS Logistika prvi su iskoristili priliku, a još je šest investitora u procesu ishođenja dozvola odnosno pripreme za početak gradnje. Vrlo brzo, nema sumnje, cijela će ova priča dobiti još veći zamah, još će više radnika zadovoljno dolaziti na posao u ovu oazu zelenila, mira, spokoja i kvalitetnoga gospodarskog doprinosa.

 

Poslovna_zona_Meridian_16_1 Dodijeljen prvi DGNB certifikat zelene gradnje u Hrvatskoj

Publisher:
gradimozadar.hr