tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Najava - Priča o konstrukciji i arhitekturi hotela Park

11 godina s Vama!

Najava - Priča o konstrukciji i arhitekturi hotela Park

Foto: Jure Živković, 3LHD
U Oris kući arhitekture Ivan Palijan će održati predavanje o konstrukciji i arhitekturi Grand Park Hotela Rovinj
U utorak, 17. prosinca, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3), održat će se predavanje inženjera građevinarstva Ivana Palijana naziva Grand Park Hotel Rovinj – Priča o konstrukciji i arhitekturi.
U predavanju Grand Park Hotel Rovinj – Priča o konstrukciji i arhitekturi, inženjer građevinarstva Ivan Palijan prikazat će suradnički odnos konstruktora i arhitekata na primjeru projekta Grand Park Hotela Rovinj. Arhitekt i konstruktor zajedno oblikuju građevinu jer nema arhitekture bez konstrukcije, kao ni konstrukcije bez arhitekture.
Ako bismo zgradu, odnosno arhitekturu i konstrukciju, usporedili s ljudskim tijelom, onda bi arhitektura bila sve ono što je na ljudskom tijelu vidljivo, a konstrukciju bi predstavljale kosti i mišići. Zamislite kako bi izgledalo naše tijelo da nemamo kosti i mišiće, kao i obrnuto. Arhitektura i konstrukcija, arhitekt i konstruktor dvije su srodne profesije koje se međusobno dopunjuju. O međusobnoj suradnji i razumijevanju konstruktora i arhitekta ovisi pojavnost građevine u prostoru.
Prikazom karakterističnih situacija, odnosno dijelova projekta, kao i cjelokupnog Grand Park Hotela Rovinj (donji ulaz, armiranobetonske konzole,  duplex apartmani, kongresna dvorana, lobi-krov-konzole) Ivan Palijan objasnit će kako je konstrukcija poduprla arhitekturu, odnosno kako je konstruktor kroz koncept konstrukcije dao odgovor na izazov arhitekta u arhitektonskom konceptu. Naime, u realizaciji projekta primijenjen je niz nestandardnih konstruktivnih sklopova i originalnih tehničkih rješenja konstruktivnih detalja.
U uvodnom dijelu izlaganja autor će predstaviti i neke značajnije ranije projekte:  Hoto Business Tower, Zagreb; Poslovna zgrada Euroherc osiguranje d.d. – Zagreb; Neboder 123, Zagreb; Autobusni terminal Žabica – Rijeka; Pravni fakultet u Splitskom kampusu; Bazen Svetice – Zagreb; Stadion Rujevica – Rijeka; Pomorsko putnički terminal luka Šibenik.
Također, ukratko će predstaviti Tehnoplast-Palijan tehnologiju građenja kojom će se zgrade proizvoditi u tvornici poput automobila ili mobitela.
Tvrtke Tehnoplast profili d.o.o. i Palijan d.o.o. pokrenule su suradnju znanosti i gospodarstva u interdisciplinarnim područjima građevinarstva, arhitekture i strojarstva u sklopu koje provode nekoliko europskih projekata:
 
IRI projekt: Kompozitni lagani panel s integriranom nosivom konstrukcijom, Koordinator projekta: Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
POC7 projekt: Panelni konstrukcijski sustav zgrade, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci
 
Za projektiranje i razvoj spregnutih i čeličnih konstrukcija
 
PALIJAN_08_12 Najava - Priča o konstrukciji i arhitekturi hotela Park
Ivan Palijan
Tvrtka PALIJAN osnovana je 1998. godine i bavi se projektiranjem građevinskih konstrukcija. Riječ je o projektantskom uredu koji je u mogućnosti na visokom stručnom nivou upotrijebiti sve konstrukcijske materijale: armirani beton, čelik, pa i drvo, te njihove kombinacije u vidu spregnutih konstrukcija čelik-beton. Odluku koji će materijal koristiti donose analizom svih okolnosti za konkretni projekt i isključivo temeljem inženjerske logike.
Smatraju da je projektiranje proces koji podrazumijeva iskren i otvoren dijalog između arhitekta i konstruktora na bazi međusobnog uvažavanja i razumijevanja te da je proces projektiranja zapravo iterativni postupak između arhitekta i konstruktora, od faze idejnog projekta do izvedbe.
Vole surađivati s arhitektima koji su kreativni i u svoje projekte unose arhitektonsko istraživanje te prihvaćaju i traže od konstruktora da bude aktivni sudionik procesa projektiranja.
Autentični suradnički proces podrazumijeva da konstruktor do neke mjere bude arhitekt, i obrnuto, što se u prvom redu odnosi na kolegijalnu empatiju i posvećenje zajedničkom saznanju. (Oris 77, 2012., Maroje Mrduljaš, Palijan i suradnici – Konstrukcija i prostor).
Ivan Palijan, Siniša Lulić i Vladimir Crneković, dobitnici su godišnje nagrade HKIG - KOLOS za 2018. godinu za izuzetna dostignuća u struci u kategoriji konstrukcije za projekt konstrukcije Grand Park Hotela Rovinj.

Publisher:
gradimozadar.hr