tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Na energetsko siromaštvo mora se gledati kao i na dohodovno siromaštvo

11 godina s Vama!

Na energetsko siromaštvo mora se gledati kao i na dohodovno siromaštvo

Foto: DOOR
U oko 60 % jedinica lokalne samouprave se isplaćuje pomoć za podmirenje troškova stanovanja, a godišnje takvi troškovi iznose 72 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku

Završna konferencija projekta FER rješenja za bolju zajednicu, održana 15. siječnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, okupila je više od stotinu predstavnika institucija, jedinica lokalne samouprave, ministarstava, visokih učilišta, udruga, tvrtki te stručnjake iz područja borbe protiv energetskog siromaštva i iz područja društveno korisnoga učenja, kako bi zajedno odgovorili na pitanje može li zajednica djelovati kao rješenje za probleme poput energetskog siromaštva.

 

Nakon pozdravnih govora i predstavljanja projekta, uvodno je predavanje održao prof. Stefan Bouzarovski iz Instituta za urbanizam Sveučilišta u Manchesteru, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za temu, koji je istaknuo kako se na energetsko siromaštvo mora gledati i kao dohodovno siromaštvo, ali i u energetskom kontekstu i kako je skupina energetski siromašnih značajno šira od skupine koja je u općem siromaštvu. Pristup rješavanju problema je integracija energetske, zdravstvene i socijalne politike. Osvrnuo se i na rješenja kao što je povećanje energetske učinkovitosti stambenog sektora uz dobro osmišljenu klimatsko - energetsku politiku, uz posebne mjere koje ciljaju na građane koji su ugroženi od energetskog siromaštva.

 

en_siromatvo1 Na energetsko siromaštvo mora se gledati kao i na dohodovno siromaštvoprof. Stefan Bouzarovski

 

Kroz panel raspravu s predstavnicima sustava javnog zdravlja, gradova i nevladinih organizacija, pokušalo se odgovoriti na pitanja kako definirati kriterije energetskog siromaštva i prikupiti podatke, budući da u Hrvatskoj još nemamo konkretan broj ugroženih građana. U oko 60 % jedinica lokalne samouprave se isplaćuje pomoć za podmirenje troškova stanovanja, godišnje takvi troškovi iznose 72 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku. Jedinice lokalne samouprave su spremne i otvorene za održivije mjere pomoći svojim građanima.

 

U panelu o politikama i rješenjima energetskog siromaštva sudjelovala su nadležna ministarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Istaknuto je da će se u prvom kvartalu ove godine provesti dodjela bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada. U javnu raspravu kreće Program energetske obnove obiteljskih kuća kroz koji će se, uz financiranje obnove od 60 % sredstava, kao posebna skupina 100 % sufinancirati kućanstva koja su energetski siromašna, prema definiranim kriterijima Programa. Potiče se i integralna energetska obnova, koja uključuje i proizvodnju energije na mjestu potrošnje iz malih obnovljivih izvora.

 

Na konferenciji su predstavljeni i primjeri dobre prakse kroz koje se energetskim siromaštvom bavilo kao temom društveno korisnog učenja, projekt terenskog rada studenata FER-a. Studenti su radili energetske preglede, u energetski siromašnim kućanstvima povećavali energetsku učinkovitost kroz razne instalacije manje opreme te analizirali podatke i izradili prijedloge mjera i politika za Grad Zagreb.

 

Kroz panel o društveno korisnom učenju proširila se i tema sudjelovanja studenata u društveno korisnim projektima na tehničkim studijima, pa su profesori tehničkih fakulteta predstavili načine na koje studenti rade s građanima, posebice ranjivim skupinama. Zanimljivi su projekti kroz koje studenti razvijaju aplikacije koje pomažu osobama s invaliditetom ili provode STEM edukaciju za školarce. Istaknuto je da je studentima najveća motivacija želja da rade za ranjive skupine građana i da njihov rad bude konkretan, korišten i koristan.

 

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu provodi se od ožujka 2018. do ožujka 2020., u partnerstvu Društva za oblikovanje održivog razvoja, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Najvažniji rezultati projekta su prijedlog mjera i politika za održivu borbu protiv energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostava kolegija koji se bavi društveno korisnim učenjem na FER-u.

Publisher:
gradimozadar.hr