tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Namještaj od pregorjelog papira i betona

11 godina s Vama!

Namještaj od pregorjelog papira i betona

Drukčiji pogled na svijet

Imati sposobnost vidjeti ono što drugi ne vide, definira se kao umjetnost. Sposobnost je to oka da pronađe nešto u materijalu ili boji iz čega će kreirati nešto sasvim novo i unikatno. Upravo je to dizajner Francesco Feltrin učinio sa betonskim premazima Ideal Work® u svom umjetničkom izazovu prigodnog naziva „Burnout“.

 

feltrin_05 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Mladi je dizajner, umjetnik i komunikator Francesco Feltrin započeo svoj projekt Burnout tijekom druge godine postdiplomskog studija produkt dizajna na fakultetu Royal college of art, istražujući mogućnosti u proučavanju betona. Od kud je razvio ideju stvaranja predmeta u malom obimu koristeći beton na inovativan način. Vrativši se u Italiju kontaktirao je Ideal work kako bi kreirao adhoc betonske solucije za navedeni projekt.

 

feltrin_04 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Inspiraciju je pronašao u tehnici koju je švicarski arhitekt Pete Zumthor koristio na projektu kapele braće Klaus. Feltrin je osmislio dizajnerske ideje malih razmjera koristeći dekorativni beton tvrtke Ideal Work® na inovativan način skupa s vatrom, kao glavnim elementom ove kolekcije.

 

feltrin_10 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

-Gaston Bachelard (francuski filozof) definira vatru  kao nešto između umjetnosti i poezije, što je zapravo koncept na koji sam se fokusirao razvijajući svoju ideju. U ovom je projektu vatra korištena kao originalno sredstvo oblikovanja objekata. Izgaranje dizajnira prazninu koju će nakon toga isklesati vatra-, pojašnjava Feltrini

 

feltrin_101 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Djela Burnout projekta kreirana su kroz proizvodnju modula unutar kojeg su drvo i papir umetnuti prije nego što se izlije beton. Papir unutar modula je spaljen, iako bi papiri trebali nestati uslijed paljenja događa se nešto sasvim drugo, ostaje mali čvrsti sloj papira.

 

feltrin_06 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Tako krhki materijal za jednokratnu upotrebu, poput papira, naizgled namijenjen nestanku u plamenu, ostaje i postaje nešto što bi moglo trajati desetljećima.

 

-Ja nadalje naporno radim na definiranju spaljenih površina i čini mi se kako će rezultat svaki put biti drugačiji, čak i onda kad radim limitiranu seriju istog proizvoda. Vatra je ta koja osigurava jedinstveni efekt. Ja kontorliram općeniti oblik, no vatra definira finalni izgled kipareći beton i kreirajući nepredvidljive i izvanredne rezultate-.

 

feltrin_03 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Burnout projekt je bio predstavljen na Londonskom festivalu dizajna 2018. te je bio dio Satellite izložbe u Milanu 2019.

 

Tko je Francesco Feltrin?

 

Diplomirao je arhitekturu na sveučilištu u Trstu, Franesco se 2016. Godine seli u London kako bi upisao magisterij produkt dizajna na Royal college of Art. Tijekom tog perioda je počeo raditi na betonskim i keramičkim umjetninama. Njegov evidentan stil je brutalnost, eksperimentalnost, psihodeličnost, sloboda ali također celebrarni i metodički jezik. Odrastavši u obitelji inženjera storjarstva, Francesco kombinira dva svijeta znanstveni i rigorozni sa velikom senzitivnošću naslijeđenom od mame, talijanske učiteljice.

 

feltrin_02 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

Njegova je misija da kultura zauzme važno mjesto u društvu, jer je trenutni fokus previše na praktičnim i neposrednim rješenjima.  

 

feltrin_11 Namještaj od pregorjelog papira i betona

 

-Kulturi treba vremena, moji radovi trebaju vremena za proučavanje i odabir materijala. Zato sam zamolio Ideal Work da sudjeluje u mom Burnout projektu: tvrtka nije razvila samo niz inovativnih i proizvoda sa performansama kao što je Microtopping®, već su bili u mogućnosti razviti i specifičan, prilagođen proizvod, pokazujući veliku profesionalnost i duboko poznavanje materijala.-

 

Izvor: https://www.idealwork.com/

https://www.duly.hr/

Publisher:
gradimozadar.hr