tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 DRVO U MODERNOM GRADITELJSTVU
DRVO U MODERNOM GRADITELJSTVU

Foto: Građevinar
Drvo osim povoljnih karakteristika nosivosti i uporabivosti konstrukcije te sigurnosti korisnika, omogućava
trenutačnu iskoristivost, odnosno useljivost, jer nije potrebna faza sušenja kao kod betona, te izvrsnu protupožarnu i protupotresnu sigurnost.

U posljednjih nekoliko godina suočeni smo s dnevnim (ne)prilikama kao što su poplave, požari, suše, ledene kiše ili, orkanski vjetrovi, a koje su rezultat klimatskih promjena. Da bi se izbjegle katastrofalne posljedice takvih pojava, cijeli svijet traga za novim, možda čak i radikalnim rješenjima kako bi se smanjile emisije štetnih plinova i zaštitio okoliš. To se odnosi i na graditeljstvo kao sektor koji jako doprinosi onečišćenju okoliša, pogotovo na proizvodnju cementa i betona.

 

Slika_1 DRVO U MODERNOM GRADITELJSTVU

 

Drvo je kao građevni materijal zauzelo novo mjesto u inovativnom projektiranju i zelenoj gradnji. Zahtijeva malo energije tijekom prerade te otvara nove horizonte u uporabi drvenih konstrukcija u smislu alternative uporabi armiranoga betona i opeke. U proteklih devet godina u Europi su se gradile sve veće i više drvene konstrukcije, pa popularni ''gradski suncobran'' - Metropol Parasol u španjolskoj Sevilli nije dugo zadržao titulu najveće drvene konstrukcije (2011.- visina 29 m).

 

Slika_15 DRVO U MODERNOM GRADITELJSTVU

 

Novi svjetski rekord postavljen je četiri godine poslije, kada je 2015. u Norveškoj izgrađen 49 m visok drveni toranj. Najnoviji i najviši, 84 metra visok HoHo Tower upravo se priprema za svečano otvorenje u Beču. Trenutačno se projektira i Moller Tower u Stockholmu, čija bi visina trebala biti 112 m...

 

Slika_3 DRVO U MODERNOM GRADITELJSTVU

 

Kompletan članak o primjeni drva u modernom graditeljstvu, s prikazanim primjerima dobre prakse dostupan je u časopisu GRAĐEVINAR OVDJE

Publisher:
gradimozadar.hr