tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Utjecaj Corona virusa na građevinski sektor

11 godina s Vama!

Utjecaj Corona virusa na građevinski sektor

Nedostaje armature, a hrvatska proizvodnja radi uz sve mjere predostrožnosti

Hrvatska je ušla u treću fazu obrane od Corona virusa, dok je Italija u karanteni te je očekivano došlo i do zastoja u nabavi materijala baš iz te zemlje. Naime trenutno na gradilištima najviše nedostaje armature, što nam potvrđuju iz zadarske građevinske tvrtke Bau artis.

 

Kontaktirali smo tvrtku Maraš, koja se bavi prodajom i distribucijom građevinskog materijala na području zadarske županije, kao i proizvodnjom armature od sirovine željeza. Potvrdili su nam kako je trenutno nemoguće doći do željeza, dok njihova vlastita proizvodnja betona još uvijek radi, a sav ostali uvezeni program je u zastoju.

 

Maras-01 Utjecaj Corona virusa na građevinski sektor

 

Hrvatska tvornica boja i lakova Sitolor trenutno nesmetano proizvodi i distribuira sve svoje proizvode, osim ljepila.

 

Ova situacija se svakodnevno mijenja, pa se tako nitko od prodavača, proizvođača ni izvođača ne usudi prognozirati za razdoblje duže od dva tjedna.

 

ROCKWOOL je u Hrvatskoj poduzeo sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi osigurao sigurnu i učinkovitu proizvodnju, istovremeno vodeći brigu o zdravlju i dobrobiti kako vlastitih zaposlenika tako i svih kolega iz kooperantskih tvrtki koji zbog prirode poslovanja ulaze u područje ROCKWOOL proizvodnog pogona. Poduzimajući sve te mjere u ovim izvanrednim vremenima, cilj im je i dalje služiti kupcima na najbolji mogući način.

 

ROCKWOOL Utjecaj Corona virusa na građevinski sektor 

„Mi i dalje pomno pratimo razvoj događaja i provodimo odgovarajuće korake u cilju sigurnosti i dobrobiti naših zaposlenika. Ovo su izvanredna vremena za sve nas, a učinit ćemo sve da nastavimo služiti našim kupcima i tržištima na razuman i kontroliran način. Za sada će se raditi u našim tvornicama uz sve odgovarajuće mjere opreza kako bismo osigurali sigurnu i učinkovitu proizvodnju. Većina naših kolega umjesto u uredu rade od kuće. Zahvaljujući našem poslovnom modelu, mi se oslanjamo na naše voditelje u cijeloj organizaciji koji pokazuju smirenu odlučnost kako bi osigurali dobrobit naših zaposlenika i kontinuirano dobru uslugu našim kupcima. Nastavljamo provoditi izvanredne higijenske mjere među kolegama kao i poduzimati sve druge potrebne mjere ", rekao je Jens Birgersson, predsjednik Uprave ROCKWOOL Grupe.

 

Direktor uprave tvrtke Pevex promišlja o opstanku malih poduzetnika u najosjetljivijoj grani, građevinskom sektoru, te je kazao:

 Jurica_Lovrinevi Utjecaj Corona virusa na građevinski sektorJurica Lovrinčević, Pevex

„Asortiman koji imamo u svojim maloprodajnim trgovinama od vitalne je važnosti za smanjenje udara epidemije na građevinski sektor, osobito malog poduzetnika i obrtnika, kojima treba omogućiti nastavak rada. Ne smijemo se zavaravati činjenicom da će država biti u mogućnosti odgovoriti brojnim zahtjevima gospodarskog oporavka. Nažalost, najviše će se prelomiti preko malog gospodarstva i to najrizičnijeg sektora, sektora građevine koji već nosi teret najvećeg udjeličara u ukupnom iznosu loših kredita, najvećeg zaostajanja za prosjekom EU u produktivnosti rada i s najvećim nedostatkom radne snage od bilo kojeg drugog sektora te negativnim kretanjem na tržištu rada. Bilo bi neoprostivo dodatno ih ograničiti. Navedeno je prepoznala i Njemačka te je uz samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce od zabrane rada izuzela i centre za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština.

 

PEVEX ne planira otpuštati radnike pa čak i ako se pojedina trgovina na zaraženom području zatvori radi pojave virusa, osigurali smo isplatu neto plaća za 6 mjeseci. Trenutno smo usmjereni na dodatno jačanje mjera smanjenja socijalnih kontakata i proširenje higijenskih potrepština.“

 

Zadarska tvrtka Eurotrade90 nam je potvrdila kako se trenutno malo duže čeka na dostavu pločica i ostalih materijala iz Italije i to najviše zato što je dostavljač po dolasku iz Italije obavezan otići u 14 dnevnu samoizolaciju.

 

eurotrade90-6-020419 Utjecaj Corona virusa na građevinski sektorEurotrade90 

Tvrtka Top sistemi iz Zadra je vrlo optimistična, jer potvrđuju kako svi materijali stižu, možda su neke manje stvari u zastoju, no sve se za sada uspijeva nadopuniti.

 

Austrijska tvrtka Ardex Baustoff, čije materijale u Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci prodaje centar Baustoff + Metall, kazuje kako su u Austrijskom gradu Loosdorfu, gdje se nalazi tvornica potpuno izdvojili proizvodni pogon te poduzimaju sve potrebne mjere kako bi proizvodnja i dalje nesmetano radila.

 

 

Publisher:
gradimozadar.hr