tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Poziv Ministarstva za hitnu pomoć građevinskih tvrtki u sanaciji nužnih zahvata

11 godina s Vama!

Poziv Ministarstva za hitnu pomoć građevinskih tvrtki u sanaciji nužnih zahvata

Foto: Nikola Zoko, modnialmanah.com
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građevinske tvrtke da se uključe kako bi se sanirali nužni zahvati u svrhu omogućavanja boravka građana u vlastitim domovima.

Prije svega, nužno je ukloniti opasne oštećene elemente zgrada te najlonom, krovnom folijom ili ceradom obložiti dijelove krovišta.

 

Ispod krovova se, naime, na većini zgrada nalaze drveni grednici i šuta, te postoji mogućnost da nakon kiše šteta bude puno veća. Stoga je bitno da se tim ljudima pomogne što prije.

 

Sve tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se uključe, a javiti se mogu na brojeve telefona Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva:

 

  • 01 4565 835
  • 01 4565 829

 

Isto tako, pozivaju se i ostali upravitelji zgrada da se jave u Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kako bi se organizirala spomenuta preventivna sanacija na broj telefona:

 

  • 091 378 21 49

 

Također, Ministarstvo u ovim trenucima vodi razgovore s dobavljačima kako bi se osigurao sav potreban materijal za hitnu preventivnu sanaciju (krovne folije, cerade, najlon), prvenstveno krovova.

 

Podsjećamo da statičari svakodnevno pregledavaju zgrade, a do sad je pristigla 21000 prijava. Uspostavljen je i digitalni upis svake  prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu i putem GPS-a dolaze na adresu. Odmah digitalnim putem u sustav unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak unutra ili nije i sve to ulazi u evidenciju prema kojoj će se dalje postupati.

 

-Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove – rekao je Štromar.

 

Paralelno s tim Ministarstvo graditeljstva pokrenulo je izradu novog Zakona kako bi se što hitnije krenulo s kompletnom obnovom.

 

-Radimo na novom Zakonu koji će omogućiti obnovu objekata oštećenih ili srušenih u potresu. Nažalost, među tim objektima su brojne kuće i stanovi, i to ne samo u Zagrebu nego i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ono što sam zagovarao i ranije je smanjenje birokracije, ubrzavanje procedura i uključivanje struke u sve bitne procese. Upravo to nam je sad neophodno. Meni je bitno da pomognemo svima, a uključit će se i druga ministarstva – rekao je Štromar.

 

Ministarstvo je uputilo i dopis upraviteljima zgrada na području grada Zagreba s uputom da poduzmu aktivnosti za hitnim uklanjanjem opasnih elemenata na zgradama, u skladu sa ovlastima iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Podsjećamo i da je odredbom članka 5. Uredbe o održavanju zgrada propisano, između ostalog, da se hitnim popravcima smatra poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade naročito u slučaju:

 

  • kvarova na plinskim instalacijama,
  • kvarova na sustavu centralnog grijanja i toplovodnom sustavu,
  • puknuća, oštećenja i začepljenja vodovodne i kanalizacione instalacije, radi sprječavanja daljnjih štetnih posljedica, - kvarova na električnoj instalaciji,
  • znatnijih oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala,
  • prodiranja oborinskih voda u zgradu, saniranja posljedica istog prodora, te znatnijeg oštećenja krova, - narušene statičke stabilnosti zgrade ili pojedinih dijelova zgrade,
  • kvarova na dizalu,
  • otpadanja dijelova pročelja.

 

Spomenutim člankom je propisano da je u slučaju kad upravitelj utvrdi potrebu obavljanja hitnih popravaka dužan iste poduzeti odmah ili u najkraćem roku.

 

Oglasila se i Komora građevinskih inženjera o hitnim pregledima zgrada nakon potresa

HITNI PREGLED ZGRADA NAKON POTRESA NE UKLJUČUJE PROCJENU ŠTETE NITI IZRADU DETALJNE DOKUMENTACIJE

 

S obzirom na nejasnoće koje su se pojavile i brojna pitanja Zagrepčana, Hrvatska komora inženjera građevinarstva smatra nužnim pojasniti da 200-tinjak inženjera statičara, članova Komore, volonterski već danima provodi hitne preglede građevina nakon potresa. Sve aktivnosti oko hitnog pregleda koordinira Ured za upravljanje hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

 

Zadatak naših statičara je da obave brzi i hitni pregled građevina nakon potresa. Svrha tog pregleda je ocijeniti je li građevina sigurna i uporabljiva za daljnji život ili se stanari iz nje moraju iseliti. Taj hitni pregled je ključan za sigurnost Zagrepčana čije je stanove i kuće pogodio potres i u velikoj mjeri određuje broj osoba koji treba privremeno stambeno zbrinuti. Taj hitni pregled inženjeri - statičari, članovi Komore, u ovoj izvanrednoj situaciji rade besplatno tj. volonterski. Oni su se hrabro i nesebično odazvali pozivu Komore i izašli na teren odmah u nedjelju u velikom broju kako bi se zaštitila sigurnost građana. I već danima su na terenu, usprkos epidemije koronavirusa.

 

Hitni pregled građevina koji sada rade inženjeri statičari NE UKLJUČUJE procjene štete niti NE UKLJUČUJE izradu dokumenata za naplatu šteta

Za sve informacije oko programa sanacije mole se Zagrepčani da se obrate direktno Gradu Zagrebu.

Publisher:
gradimozadar.hr