tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Očuvanje EU gradilišta u vrijeme pandemije od iznimne je važnosti

11 godina s Vama!

Očuvanje EU gradilišta u vrijeme pandemije od iznimne je važnosti

Foto: Filip Brala
EU sredstva mogu poslužiti kao poluga za premošćivanje krize

Trenutno se u Hrvatskoj provodi značajan broj EU projekata, kako onih kapitalnih građevinskih, tako i onih programskih društvenih. Riječ je o nekoliko milijardi kuna investicija koje zadnjih godina čine sve veći dio ukupnog investicijskog potencijala Hrvatske. Procjene govore da se preko 70% svih javnih investicija u Hrvatskoj financira sredstvima EU. 

 

Ako to pretočimo u zapošljavanja koja su direktna kroz rad na projektima, i indirektna kao rezultat projektnog ulaganja, primjerice u građevini, projektiranju i brojnim uslužnim i konzultantskim djelatnostima, te kao direktan rezultat projekta, primjerice kod zapošljavanja žena starijih od 50 godina kao gerentodomaćica, ili pomoćnika u nastavi koji su zaposleni iz projekata po svim gradovima i županijama, onda dolazimo do ogromnog kumulativnog efekta na gospodarsku aktivnost koji ova ulaganja trenutno imaju. 

 

0_1_Small Očuvanje EU gradilišta u vrijeme pandemije od iznimne je važnosti

 

Ako promatramo izdvojeno samo građevinski sektor, coronavirus šok, uz turizam zasigurno će prvo pogoditi građevinu… manje ulaganja u pripremu sezone, apartmane, odgode ulaganja u hotele i turističku infrastrukturu itd., prouzročiti će odljev ionako teško pribavljene radne snage, te ostaviti trajnije posljedice za čiju regeneraciju će biti potrebno vrijeme dulje od nekoliko mjeseci trajanja krize uzrokovane coronavirusom.

 

 

Zato je od vitalnog interesa za naše gospodarstvo, da se unatoč strogim mjerama izolacije koje su trenutno od najvećeg interesa za svakog od nas, pokuša sačuvati aktivnima što je više moguće gradilišta… Naravno, pod uvjetom, da se na njima osiguraju sve mjere koje nalaže stožer civilne zaštite i da se prati svakodnevna situacija širenja pandemije u Hrvatskoj. 

 

0_Small Očuvanje EU gradilišta u vrijeme pandemije od iznimne je važnosti

 

Ne treba zaboraviti da su EU projektima sredstva osigurana u proračunu iz EU blagajne, te da ta sredstva ne ovise o prihodima u proračunu, koji će zasigurno biti manji uslijed posljedica ove krize. Prema tome, EU sredstva mogu poslužiti kao poluga za premošćivanje ove krize uslijed smanjivanja proračunskih prihoda koja će zasigurno uslijediti i reflektirati se na sve ostale sektore i ulaganja u njima. 

 

U razdoblju krize prioritet je očuvanje radnih mjesta i zadržavanje kakve-takve ekonomske aktivnosti jer što dulje se uspiju EU gradilišta održati živima, gospodarstvo će se lakše oporaviti jednom kada globalna ugroza prođe. 

Publisher:
gradimozadar.hr