tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Budućnost arhitekture glavna tema prve virtualne Noći arhitekture

11 godina s Vama!

Budućnost arhitekture glavna tema prve virtualne Noći arhitekture

Foto: Live camera
Dean Lah, Idis Turato i Dinko Peračić bili su kuratori virtualne noći arhitekture kojoj smo prisustvovali.

Da su virtualna predavanja već u ovom trenutku postala trend dokazuje i večernje online predavanje Noći arhitekture. Naime, u večernjem terminu 23.4. kao zamjenu za dobar film ili drugu opuštajuću aktivnost održala se Noć arhitekture. Sarajevski tim koji stoji iza godišnje konferencije Dani arhitekture je kao zamjenu za ovogodišnju odgođenu konferenciju održao predavanje sa kuratorima Deanom Lahom, Idisom Turatom i Dinkom Peračićem.

 

Irma_Softi Budućnost arhitekture glavna tema prve virtualne Noći arhitekture

 Maja_Ibrahimpai Budućnost arhitekture glavna tema prve virtualne Noći arhitekture

 

Inače Dani arhitekture predstavljaju jedan od najvećih događaja u području arhitekture u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, rasprave, projekcije filmova i slična događanja vezana za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja. Do sada su se održali ukupno jedanaest godina za redom.

 

Ova večernja online konferencija trajala je kratkih sat ipol, a obilježena je opuštenošću predavača koji su u kućnoj atmosferi odgovarali na pitanja organizatora i publike te međusobno raspravljali. Zabilježeno je prisustvovanje čak 364 sudionika konferencije, a za vrijeme održavanja konferencije na ekranu su bila vidljiva i pitanja publike.

 

Ovo za mnoge novo iskustvo online predavanja pokazalo se vrlo uspješnim, a dokaz su i brojne live poruke pohvale publike, koja poziva na još događanja.

 

Predavanje je kompletno snimano te će uskoro biti i publicirano na stranicama Dani arhitekture.

 

Predavači su se ponajprije osvrnuli na trenutnu situaciju promišljajući socijalne aspekte i budućnost arhitekture ali i školovanja u vremenima koja su pred nama.

 

O predavanju

 

-Dok smo mi u Sloveniji mislili da su nam kuće previše udaljene, da je puno sela, kuća na osami i da nedostaje socijalizacije u tom smislu. Danas se u ovoj situaciji takav naš način života čini dobrim. Kazao je Dean Lah, dodavši i to da trenutna situacija ne smije zaustaviti stvaralaštvo već naprotiv arhitekti danas unaprijed smišljaju svoje zadatke i traže investitore, a na svijetu je toliko prilika za arhitekte samo ih treba potražiti.

 

Idis Turato je podijelio svoja razmišljanja o virtualnom svijetu koji neizbježno ulazi u naše živote

 

-Svaka dobra trauma generira nešto novo. Danas građevina i arhitektura kao nikada počinju biti relevantni. Virtualni svijet je jednako potrebno graditi kao i onaj analogni te gotovo da više nema razlike, sve je isto.-

Osvrnuvši se pritom i na budućnost kazao je kako neke stvari više ne treba vraćati u analog. Virtualno je jeftinije, dostupnije, preciznije. S druge strane da sam student mrzio bih to, htio bih se sigurno sakriti negdje u rupu. Sa neke strane dostupnostii posvećenosti studentu je bolje, a s druge strane nema prostora za neku vrstu greške, a iz grešaka se najbolje uči. Od 88 do 98 sam toliko lošeg proizvodio što nitko nije vidio, te sam učio kroz greške. Prije nije bilo snimanja, društvenih mreža ništa se nije bilježilo i pamtilo. 

 

Dinko Peračić osvrnuo se na rad od kuće kazavši kako će radni prostori početi ulaziti u stambene prostore što je sasvim sigurno. Treba tek razviti sisteme kako da škola koja ide preko televizije ujedno i odgaja djecu, to za sada nedostaje. Nedostaje i socijalna komponenta, a to su ustvari kontakti za cijeli život. Arhitekti trebaju biti spremni na brze reakcije.  

 

 

Zaključak predavanja je da neke stvari ne treba vratiti na staro!

Publisher:
gradimozadar.hr