tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Izvješće sa 8. dana pasivne kuće

11 godina s Vama!

Izvješće sa 8. dana pasivne kuće

8. dani pasivne kuće
Foto: PKHR
8. dani pasivne kuće u Hrvatskoj u suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, gradova, brojnih institucija i udruga, medijskih pokrovitelja, partnera i izlagača održani su 13.-15. studenog 2015. Uspjeli smo ostvariti cjelovit program po drugi puta organiziran regionalno, stručne obilaske lokacija u Hrvatskoj, uključujući predavanja, prezentacije, radionicu i izložbe.

Skype konferencijom su umreženi gradovi Osijek, Zadar, Žminj i Šibenik i izravnim prijenosom slike s gradilišta prve ECO-SANDWICH® implementacije fasadnih panela u Koprivnici. Predstavnici iz regionalnih centara su izvijestili o referentnim projektima, ostvarenjima i programima razvoja za provedbu zahtjeva energetske učinkovitosti u graditeljstvu u skladu sa scenarijima Europske unije.

Ovogodišnji dani su održani prema programu uz još nekoliko dodatnih predavanja i prezentacija. Tijekom tri dana sudjelovalo je više od 250 sudionika. Predavači su bili iz četiri države: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske. Posebno treba naglasiti da o strukovnoj i generacijskoj širini zainteresiranih sudionika, kao motivirajuća novost na ovim Danima svjedoči posjeta velikog broja učenika i profesora Obrtničke škole iz Požege.

Postavljena je izložba građevinskih materijala, elemenata i sustava te instalacijske opreme od petnaestak izlagača.

Postavljena je i izložba odabranih arhitetonskih ostvarenja zelene gradnje koju Komora za arhitekturu i prostor Slovenije (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS) uz nagradu „Zeleni svinčnik“ provodi već četvrtu godinu.

Prema programu održane su prezentacije s iznimno aktualnim temama. O novoj klasifikaciji pasivnih kuća govorio je prof. Ljubomir Miščević, voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska. Ovisno o udjelu primarne energije i obnovljivih izvora energije (OIE), pasivna se kuća definira u tri kategorije. Četvrt stoljeća izvrsnog sveukupnog iskustva u energetskoj učinkovitosti, održivosti i isplativosti je rezultiralo novim nazivom za izvorno definiranu koja se sada klasificira kao pasivna kuća klasik. Nove kategorije su ovisno o udjelu primarne energije kojeg umanjuje udio generirane energije iz OIE pasivna kuća plus s odgovarajućom uporabom OIE i pasivna kuća premium s maksimalnim udjelom OIE i posljedično s minimalnim udjelom OIE.

Po prvi puta je protumačen model inovativne i održive, zelene javne nabave u Hrvatskoj. O prvoj implementaciji takvog modela je govorio Zdravko Pandžić iz Ministarstva gospodarstva RH, na primjeru ostvarenja tipske obiteljske kuće s tri stambene jedinice, energetskog razreda pasivne kuće (A+), u programu poticane stanogradnje (POS), koja se izvodi u „zelenom“ kvartu grada Koprivnice. Ovaj jedinstven model javne nabave se odnosi na implementaciju ECO-SANDWICH® predgotovljenih ventiliranih fasadnih panela u kojima su betonski dijelovi izvedeni od recikliranog građevinskog agregata.

Regionalna promocija je ove godine predstavila najnoviju generaciju toplinske izolacije – mineralne vune bez fenola i formaldehida tvrtke Saint-Gobain ISOVER.

Zahvaljujem Vam na sudjelovanju uz poziv za sudjelovanje na sljedećim, 9. danima pasivne kuće koje planiramo održati od 11. do 13.11.2016.