tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Komforna ventilacija: luksuz ili nužnost?

11 godina s Vama!

Komforna ventilacija: luksuz ili nužnost?

Hoval
Trebamo li na komfornu ventilaciju gledati kao na ulaganje u kvalitetu života?
Današnje zgrade građene su tako da budu toplinski izolirane i nepropusne. Međutim, u takvim uvjetima, bez kontinuirane izmjene zraka, dolazi do zagušljivog i ustajalog zraka u prostoru. Takva okolina narušava komfor, a nije ni dobra za Vaše zdravlje.

UGODNIJE I ZDRAVIJE OKRUŽENJE

Ventilacija stambenih objekata, poznatija kao "komforna ventilacija" postaje sve popularnija pri izgradnji i planiranju pasivnih i niskoenergetskih kuća. Zbog vrlo dobre toplinske izolacije zgrada, osiguranje kontinuirane izmjene zraka izrazito je važno za očuvanje zdravlja i kvalitete života. Ipak, neki i dalje vide ovaj oblik investicije kao (nepotreban) luksuz, a ne kao nužnost.

 

UTJECAJ LOŠE KVALITETE ZRAKA

Loš zrak ima značajan utjecaj na zdravlje ljudi te se često veže uz slabiju koncentraciju ili pak pojavu učestalih glavobolja. Ovdje je bitno uzeti u obzir sadržaj CO2 u zraku gdje higijenska granična vrijednost iznosi oko 1500 ppm.

Kvaliteta_zraka_glavobolja Komforna ventilacija: luksuz ili nužnost?Pogledajmo sljedeći praktičan primjer. U spavaćoj sobi s dvije osobe ova granična vrijednost prekoračit će se i nekoliko puta tijekom noći ako su prozori zatvoreni. Primjerice ujutro ona može iznositi i oko 4500 ppm. Vlažnost je tada oko 65% uz mogućnost daljnjeg rasta tijekom dana. Ovakvi uvjeti pogoduju nastanku plijesni na zidovima, koja dovodi do raznih oštećenja, ali i negativno utječe na zdravlje. Sve to se može na vrijeme spriječiti uz ugradnju komforne ventilacije koja osigurava idealan sadržaj kisika i vlage u zraku.

 

 

OTVORENI ILI ZATVORENI PROZORI

Otvoreni_prozori_svjez_zrak Komforna ventilacija: luksuz ili nužnost?Mnogi još uvijek vjeruju da se adekvatna izmjena zraka u prostoru postiže jednostavno i prirodno samo kroz otvorene prozore. Kako bi se osigurala higijenska izmjena zraka, cijelu kuću trebalo bi prozračivati 3 puta dnevno po 15 minuta. Ipak, ovisno o sezoni i vremenskim uvjetima, to baš i nije najbolje rješenje. Osobito zimi gdje se takvim postupanjem gubi i vrijedna toplinska energija.

Uz sve to otvoreni prozori ne štite od vanjske buke, propuha ili pak raznih insekata, prašine i prljavštine. Kako ne biste bacali vrijednu energiju i novac u vjetar, uzmite u obzir i ostale opcije. Komforna ventilacija osigurava cjelodnevnu dobavu svježeg i filtriranog vanjskog zraka i to uz zatvorene prozore.

 

 

LUKSUZ SVJEŽEG I ČISTOG ZRAKA UZ HOMEVENT®

Hoval_HomeVent_comfort_FRT Komforna ventilacija: luksuz ili nužnost?Hoval HomeVent® komforna ventilacija osigurava tihu i učinkovitu zamjenu ustajalog zraka sa svježim vanjskim zrakom te se može ugraditi u obiteljsku kuću ili poslovnu zgradu. Onečišćeni zrak jednostavno se odvodi izvan prostorije, dok se filtrirani svježi zrak ubacuje u dnevnu ili radnu sobu.

Ovaj sustav kontrolirane izmjene zraka izrazito je pogodan za alergičare i astmatičare zbog prednosti koje pruža dvostruki filter koji uklanja pelud, zagađivače, sitnu prašinu i spore gljivica iz zraka. Također, zahvaljujući povratu topline i vlage ne gubi se vrijedna toplinska energija pri izmjenu zraka.

Prema trenutnim istraživanjima, nije moguć prijenos koronavirusa putem vanjskog ili dobavnog zraka u jedinici. Klase filtera koje se danas često koriste (F7 ili ISO ePM1 50%) nude dovoljnu zaštitu da se ukloni i eventualni rizik, koliko god on bio minimalan.

Prilikom rada s komfornim sustavom ventilacije ne morate koristiti višu klasu filtra ili češće mijenjati filtere, već i dalje tijekom uobičajenog održavanja. Također nije moguće samostalno očistiti filtere koji se koriste u HomeVent® komfornim ventilacijskim sustavima. Korištenjem usisavača može se zapravo uništiti struktura filtera te spriječiti učinkovit rad sustava. Stoga filtere trebate redovito mijenjati najčešće svakih 12 mjeseci - interval koji se primjenjuje čak i tijekom pandemije koronavirusa.

 

Obratite se s povjerenjem Hovalovim stručnjacima za dodatne upite ili besplatne konzultacije oko odabira i ugradnje HomeVent® sustava.

Publisher:
gradimozadar.hr