tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Koju dizalicu topline kupiti?

11 godina s Vama!

Koju dizalicu topline kupiti?

Odaberite odgovarajuću dizalicu topline uz pregled ključnih karakteristika
Dizalice topline postaju sve popularniji sustav grijanja, ali i hlađenja. Razmišljate li o kupnji i ugradnji dizalice topline, ali niste sigurni kako odabrati odgovarajuću? U nastavku saznajte više o 3 osnovne vrste dizalica topline te njihovim karakteristikama, prednostima i nedostacima.

Za rad dizalice topline potrebna je električna energija. U kombinaciji s fotonaponskim kolektorima, ona se može generirati i na ekološki prihvatljiv način. Postoje 3 osnovne vrste dizalica topline, a koja je najbolja za Vas, ovisi o različitim čimbenicima i konkretnom građevinskom projektu.

 

 

1. DIZALICA TOPLINE – TLO KAO IZVOR TOPLINE

   

Dizalica topline koja koristi tlo kao izvor topline, odnosno, koristi toplinu koja se nalazi u zemlji, može se ugraditi na dva različita načina:

  

  • Zemljani kolektor:

Uz dodatne troškove od oko 15 eura po m2 za građevinske radove, zemljani kolektori isplativija su alternativa dizalica topline koje crpe energiju iz tla. Obiteljska kuća zahtijeva ravnu površinu od najmanje 300 m2 na kojoj su postavljeni cjevovodi na dubini od 1,2 do 1,5 metara. Ova dizalica topline radi s visokom učinkovitošću. Sunce i kiša zagrijavaju gornji sloj zemlje, a samim time i vodu, koja teče kroz kolektore, između dva i dvanaest stupnjeva te dovodi zagrijanu vodu dalje do dizalice topline.

 

Dizalica-topline_tlo_izvor_zemljani_kolektor Koju dizalicu topline kupiti?

 

  • Zemljane sonde:

U slučaju obiteljskih kuća, proizvodnja topline pomoću podzemnih sondi zahtijeva bušenje do 200 metara. Pod određenim okolnostima mogu se napraviti i dvije bušotine do 100 metara. Međutim, početna investicija je skuplja za bušotinu, s dodatnim troškovima od oko 50 eura po metru. Zbog malih promjena temperature izvora topline, između deset i četrnaest stupnjeva, osiguran je vrlo učinkovit rad dizalice topline. Ipak, uzmite u obzir da je za analizu stanja tla potreban geolog.

 

Dizalica-topline_tlo_izvor_zemljana_sonda Koju dizalicu topline kupiti?

 

Prednosti dizalica topline koje koriste tlo kao izvor energije:

  • Stalna temperatura izvora topline

  • Visoka učinkovitost

Nedostaci dizalica topline koje koriste tlo kao izvor energije:

  • Bušotine uključuju velike troškove

  • Za vodoravne kolektore potrebna je velika površina

   

 

2. DIZALICA TOPLINE – VODA KAO IZVOR TOPLINE

 

Dizalica topline koja koristi vodu kao izvor energije, koristi zapravo toplinu sadržanu u podzemnoj vodi koja se kreće između osam i deset stupnjeva. Mogućnost korištenja ovakvog rješenja uvelike ovisi o razini podzemnih voda na određenoj lokaciji projekta.

 

Dizalica_topline_voda_izvor Koju dizalicu topline kupiti?

 

Početna investicija uključuje puno veće troškove jer se trebaju izgraditi neophodni bunari. Zbog različitih dubina podzemnih voda, kod odabira ovakvih dizalica topline obavezne su konzultacije s geologom.

  

Prednosti dizalica topline koje koriste vodu kao izvor energije:

  • Stalna temperatura izvora topline

  • Ušteda prostora

  • Visoka učinkovitost

Nedostaci dizalica topline koje koriste vodu kao izvor energije:

  • Bunari uključuju velike troškove

  • Potrebne su konzultacije s geologom

   

  

3. DIZALICA TOPLINE – ZRAK KAO IZVOR TOPLINE

  

Dizalice topline koje koriste zrak kao izvor energije osobito su popularne kod vlasnika obiteljskih kuća. Nešto više od 70% svih kućanstava koje koriste dizalicu toplinu za grijanje, koristi upravo zrak kao izvor energije. Za razliku od prije navedenih dizalica topline ovaj oblik je pogodniji jer nisu potrebni dodatni, troškovno zahtjevni i dugotrajni radovi.

  

Dizalica-topline_zrak_izvor Koju dizalicu topline kupiti?

 

Ovakav tip zahtjeva ugradnju vanjske jedinice koja koristi toplinu iz zraka. Zbog svoje jednostavne ugradnje, zračna dizalica topline također je zanimljiva alternativa za renovacije. Zrak se uvlači pomoću vanjske jedinice i propušta kroz izmjenjivač topline. Zračna dizalica topline kompenzira promjene u temperaturi vanjskog zraka od -16 do 15 Celzijevih stupnjeva i zato ima malo veću potrošnju električne energije od dizalica topline koje koriste energiju iz tla i/ili vode. Pri odabiru ove vrste dizalica topline treba uzeti u obzir i emisiju buke vanjske jedinice. Pogotovo kako bi se izbjegla neželjena buka koja bi mogla smetati ukućanima ili susjedima ako dizalica topline nije pravilno ugrađena.

    

Prednosti dizalica topline koje koriste zrak kao izvor energije:

  • Isplativa investicija

  • Jednostavna ugradnja

  • Ušteda prostora

Nedostaci dizalica topline koje koriste zrak kao izvor energije:

  • Smanjenja učinkovitost

  • Povišena emisija buke

___________________________________________________________

 

Besplatne konzultacije s HVAC stručnjacima

Tvrtka Hoval rado će Vam pomoći u odabiru najboljeg izvora energije, ovisno o Vašim specifičnim željama i potrebama. Dogovorite besplatne konzultacije i riješite se svih nedoumica oko kupnje i ugradnje dizalica topline!

Publisher:
gradimozadar.hr