tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

11 godina s Vama!

U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

Poplava u Zadru 2017.
Foto: gradimozadar.hr
Zahvaljujući sredstvima iz projekta STREAM u Zadru i Biogradu na Moru izgradit će se sustav pametne odvodnje – tzv. kišni vrtovi

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. godine, u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodećeg partnera, predstavljene su aktivnosti projekta „STREAM - Strategic development of flood management“, čiji je cilj smanjivanje šteta nastalih od poplava, i to preventivnim mjerama koje će se razviti kao projektne aktivnosti.

 

PRESS_10_Small U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

 

Projekt te planirane aktivnosti i očekivane ishode predstavili su ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković i dvoje voditelja projekta - Matilda Kardum, koja je vodila pripremu projekta, te Paulo Sarić koji vodi provedbu projekta.

 

Kick_-_off_12_Small U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

 

„Razorne posljedice koje za sobom ostavljaju poplave nisu scenariji iz filmova katastrofe nego naša stvarnost. Ovaj vikend gledali smo ulice Zagreba koje su postale rijeke, a još su nam svježa sjećanja i na potopljenu Gunju i okolna mjesta 2017. godine, kao i na potopljene gradove Zadar i Nin koja teško možemo zaboraviti. Poplave sa sobom nose velike materijalne i financijske štete, a nažalost i ljudske žrtve, stoga je nužno pronaći način kako ih predvidjeti i preventivnim mjerama ublažiti. Jer, poplave nisu samo izolirani problem jedne zemlje, već pogađaju sve države i regije“ – istaknula je važnost ovog strateškog projekta ravnateljica Dujmović Vuković, te dodala: „Kroz projekt STREAM izradit će se inovativni modeli predviđanja i suzbijanja poplava, jer svaka lokalna sredina ima svoju geografsku posebnost koja utječe na rizik od poplava. Problem poplava u urbanim sredinama još je specifičniji, a upravo je to u fokusu ovog projekta“.

 

Kick_-_off_1_Small U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje 

Kako je istaknuto, zahvaljujući sredstvima ovog projekta u Zadru i Biogradu na Moru izgradit će se sustav pametne odvodnje – tzv. kišni vrtovi, a riječ je o inovativnom rješenju za suzbijane bujičnih poplava u urbanim područjima te su osigurana sredstva za projektiranje dodatnih kišnih vrtova.

 

„Kišni vrtovi su površine koje u sušnim vremenima služe kao parkovi, igrališta, a u vrijeme velikih oborina kišni vrtovi poplave čuvajući površine u blizini vrtova od same poplave.“ – pojasnila je Matilda Kardum, viša savjetnica u Agenciji ZADRA NOVA, te nastavila: „Nabavit će se i oprema koja će služiti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije kod intervencija pri sprječavanju poplava“.

 

PRESS_13_Small U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

 

Dodala je i kako će se kroz projekt izraditi Karte vjerojatnosti plavljenja područja te će se unaprijediti sustav reakcije i to razvijanjem sustava komunikacije žurnih službi te edukacijama ključnih dionika.

 

PRESS_6_Small U Zadru i Biogradu izgradit će se sustav pametne odvodnje

 

„Projekt STREAM ukupne vrijednosti veće od 9,4 milijuna EUR sufinancira se iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao vodećeg partnera, u partnerstvu je još 20 institucija, ustanova i tijela javne vlasti iz Hrvatske i Italije. Vrijeme provedbe projekta je od travnja 2020. do prosinca 2022. godine. Projektni partneri s prostora Zadarske županije na raspolaganju imaju nešto više od dva milijuna eura za implementaciju projektnih aktivnosti.“ – naveo je Paulo Sarić, viši stručni suradnik na ugovorenom projektu.

 

Uz Agenciju ZADRA NOVA, projektni partner iz Zadarske županije je i Sveučilište u Zadru.

 

U organizaciji Agencije ZADRA NOVA 23. i 24. srpnja 2020. godine održan je mrežni početni sastanak projektnih partnera na kojem su dogovorene nadolazeće aktivnosti na projektu.

Publisher:
gradimozadar.hr