tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Pomoć stradalima u potresu hitnim pregledima i uplatama

11 godina s Vama!

Pomoć stradalima u potresu hitnim pregledima i uplatama

Dva potresa u razmaku od dva dana s epicentrom kod Petrinje učinila su mnogo štete, a najmanje što možemo je pomoći.

Zadarski Downtown boutique hostel ustupa smještaj za 100 ljudi kojima su kuće stradale u potresu. Prednost imaju obitelji s djecom, a svi koji su u potrebu neka kontaktiraju hostel na 0922879716.

 

Downtown Pomoć stradalima u potresu hitnim pregledima i uplatama

 

Dva hrvatska grada (Petrinja 20k i Sisak 40k) i selo (Strasnik u kojem živi oko 240 ljudi) pogodio je potres u jutro 28. prosinca. Brojna domaćinstva imaju ozbiljnu štetu u svojim domovima. Potres je bio magnitude 5.3 po Richteru.

 

29. prosinca, još jači potres je udario isto mjesto. Ovaj je bio magnitude 6.3 po Rihteru.

 

Ima mnogo ozlijeđenih, i infrastrukture kuća i zgrada su jako oštećene i urušene. Grad Petrinja je potpuno srušen i u kolapsu.

 

Trenutno, obitelji teže oštećenih domaćinstava ne mogu ostati u svojim domovima. Pomozimo im donacijom putem kampanje gogetfunding na linku ovdje.

 

Istovremeno se pozivaju svi inženjeri građevinarstva koji su spremni izaći na teren i uključiti se u aktivnosti hitnih pregleda građevina u Petrinji, Sisku i ostatku Sisačko-moslavačke županije da se prijave na link

 

Detaljne informacije za hitne preglede dostupne su na mrežnoj stranici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

 

Napomena: MUP je ukinuo propusnice za cijelu Hrvatsku.

 

https://www.hcpi.hr/

 

 

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu otvoren je besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina. 

 

Obrasci prijava dostupni su putem sljedećih linkova: 
 

 


Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi.

 


Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela i Zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za volontere. 

 


U ovim teškim trenutcima za stanovnike koji su pogođeni razornim potresom, Hrvatska je još jednom pokazala zajedništvo i humanost. Sve stručne službe odmah po saznanju izišle su na pogođene lokacije i ovim putem zahvaljujemo svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove.

 


Posebno zahvaljujemo timu prof. dr.sc. Josipa Atalića sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji koordinira rad volontera inženjera, tvrtki GDi iz Zagreba koja je omogućila alat s geolokacijom građevina i prijavom zahtjeva za procjenom upotrebljivosti i prijavom volontera te tvrtki Significo iz Zagreba koja je stavila na raspolaganje pozivni centar.

 


---------------------------
Dodatno pojašnjavamo kako su prema klasifikaciji uporabljivosti, oštećene zgrade razvrstane u šest kategorija:

 


(1) N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi.
(2) N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova oštećene građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi (posebice s obzirom na veliki broj ponavljanja potresa).
(3) PN1 – Privremeno neuporabljivo (u potpunosti ili djelomično) – potreban detaljan pregled. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka koji se odnose na potrebne mjere i ograničenje boravka. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti.
(4) PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije (upotrebljiva nakon kratkoročnih intervencija). Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima. Dok se ne provedu mjere, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine.
(5) U1 – Uporabljivo bez ograničenja – Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.
(6) U2 – Uporabljivo s preporukom – zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

 

Svi koji nemaju opremu za izlazak na teren mogu se javiti stožeru na telefon 044 515 200. 

 

 

Publisher:
gradimozadar.hr