tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Budućnost gradnje - građevine proizvedene u tvornici

11 godina s Vama!

Budućnost gradnje - građevine proizvedene u tvornici

Charter terminal u ACI marini Split
Foto: Tehnoplast Profili
Niskoenergetske seizmički otporne
građevine proizvedene u tvornici

Brza gradnja novih niskoenergetskih građevina u Hrvatskoj rezultat je primjene inovativne tehnologije građenja kojom se građenje preselilo s gradilišta u tvornicu, a glavne prednosti gradnje predgotovljenim kompozitnim zidnim i stropnim panelima s integriranom nosivom konstrukcijom u odnosu na klasičnu gradnju jesu optimizacija resursa, iznimna preciznost izvedbe i velika seizmička otpornost, kontrola kvalitete, brza gradnja, sigurnost i smanjenje otpadnoga materijala i emisije ugljikova dioksida.

 

U nizu poteškoća s kojima se susreću graditelji jest i odlazak radne snage, koji uvjetuje istraživanje novih procesa i razvoj novih tehnologija u graditeljstvu. Zbog toga je jedna od ključnih komponenti novorazvijeni kompozitni lagani panel s integriranom nosivom konstrukcijom.

 

Tehnologiju koja će oblikovati gradilišta budućnosti razvili su Ivan Palijan, dipl. ing. građ. i Tomislav Prlić, dipl. ing. stroj.

 

Ta inovativna tehnologija omogućuje proizvodnju visokodiferenciranih, inovativnih, energetski učinkovitih kuća, višestambenih zgrada, škola, bolnica i drugih poslovnih zgrada. Tehnoplast Profili d.o.o. jest tvornica koja razvija i proizvodi strojeve i alate za proizvodnju svih elemenata zgrade. U njoj inženjerski tim razvija potpuno nov sustav gradnje zgrada gotovo nulte energije, koji se temelji na automobilskoj odnosno IT industriji.

 

Palijan_3 Budućnost gradnje - građevine proizvedene u tvornici 

Automatizacija procesa omogućuje brzu provedbu od ideje do gotovoga proizvoda.

 

U tvornici građevinski procesi teku uz pomoć tzv. pametnih strojeva i mehanizacije koji su posloženi u proizvodne linije, na koje s jedne strane ulaze građevni materijali (sirovine ili polusirovine), a s druge izlaze gotovi proizvodi, odnosno građevni elementi u obliku podnih, zidnih ili stropnih panela u dimenzijama koje su prihvatljive za njihov siguran prijevoz do gradilišta. Takvi paneli sadržavaju integriranu nosivu konstrukciju, imaju toplinska i difuzna svojstva za uporabu u energetski učinkovitim zgradama, dostatno su otporni na djelovanje požara te imaju dostatnu zvučnu zaštitu. Strojevi na kojima se proizvodi zgrada rade milimetarskom preciznošću.

 

Palijan_4 Budućnost gradnje - građevine proizvedene u tvornici

 

U posljednje tri godine pokrenuta je serijska proizvodnja niskoenergetskih građevina. Pojednostavljeno, kuće, odnosno građevine, proizvode se na način na koji se danas proizvode mobiteli ili automobili. Velika pozornost posvećena je digitalizaciji građevinskih procesa. Masa zgrada građenih tom tehnologijom i do deset je puta manja u odnosu na masu klasične građevine.

 

Među nedavno dovršenim projektima u Hrvatskoj je rekonstrukcija restorana i sunčališta hotela Pinija, o kojoj smo pisali ovdje

 

Charter terminal u ACI marini Split najnoviji je objekt građen u tvornici. Zgrada novosagrađenoga charter terminala ima površinu oko 1000 kvadratnih metara. U izvedbi toga projekta korišteni su i klasični čelični profili (IPE i HEA), od kojih je u tvornici proizveden dio konstruktivnih sklopova – stupovi i grede. Kombinacijom konstruktivnih elemenata od tankostjenih profila i klasičnih čeličnih profila dobivena je nosiva konstrukcija sa svim rupama i dijelovima za prihvat završnih krovnih i stropnih obloga i fasade, koja je u cijelosti odrađena u tvornici i koja je potom dopremljena na gradilište i montirana. 

 

Više o temi pročitajte u GRAĐEVINARU 12/2020


Publisher:
gradimozadar.hr