tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Grad Zadar modernizira prometnice

11 godina s Vama!

Grad Zadar modernizira prometnice

Modernizacija prometnica
Foto: Danijel Dević, 3D Radionca d.o.o.
Zadar postaje dijelom kontinuirane urbanizacije Europe kroz modernizaciju prometnica.

Rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana, polazna je komponenta projekta „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS“, koji ima za cilj povećanje učinkovitosti prometnog sustava grada Zadra.

 

Franje_Tudmana_zadar_10 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Po prvi put je predstavljena cjelovita rekonstrukcija i prometno unapređenje jedne od glavnih zadarskih prometnica.

 

Ulica dr. Franje Tuđmana središnja je glavna gradska prometnica te kao takva najopterećenija prometom.

 

Franje_Tudmana_zadar_11 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890  metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača.

 

Franje_Tudmana_zadar_12 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.

 

Uspostava Inteligentnog prometnog sustava u gradu Zadru, nakon rekonstrukcije Ulice. dr. Franje Tuđmana, nastavit će se sljedećom komponentom projekta koja obuhvaća zamjenu, odnosno ažuriranje semaforiziranih raskrižja s uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om, iz kojeg će se kontrolirati promet i dobivati informacije u realnom vremenu, uz predviđenu ugradnju info displeja i video detektorskog sustava.

 

Franje_Tudmana_zadar_13 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Na ovaj način zaokružit će se cjelovita uspostava ITS-a na planiranoj dionici, ali i napraviti veliki korak za buduće faze uspostave ITS-a na ostalim gradskim dionicama što vodi ka konačnom cilju - poboljšanju cjelokupnog transportnog sustava, povezivanju svih vrsta prometa te podizanju razine sigurnosti u prometu i zaštitu okoliša u gradu Zadru.

 

Franje_Tudmana_zadar_3 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Na nedavnom predstavljanju navedene prometnice Pročelnik za EU fondove Ćurković je istaknuo kako projekt rekonstrukcije predviđa izgradnju obostrane biciklističke staze te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koja nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Donosi optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom, bolju informiranost vozača.

 

Franje_Tudmana_zadar_4 Grad Zadar modernizira prometnice 

- Ovaj projekt ključna je i prva faza projekta ITS-a vrijednosti preko 35 milijuna kuna kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš. Projektom je predviđena obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 m sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom. Trasa tako proširene ceste omogućit će vožnju duž ulice Dr. Franje Tuđmana bez zastoja pri vršnim opterećenjima, te samim tim bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova, istaknuo je pročelnik Ćurković dodajući kako je objavljena odluka o odabiru ekonomski najpovoljnijeg izvođača koji će po isteku žalbenog roka biti uveden u posao. Inače projekt ITS uključuje još nekoliko važnih komponenti u prometu – nadogradnja 18 semaforiziranih raskrižja, ugradnja video-detektorskog sustava i uspostavu infrastrukture vezano za Centralni informacijski sustav koji će upravljati cijelim  prometom.-

 

Franje_Tudmana_zadar_5 Grad Zadar modernizira prometnice

 

Izvor: ZADAR TOP CITY, Grad Zadar

Publisher:
gradimozadar.hr