tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ArhiBau 2021 – Sajam kulture građenja i održivog razvoja

11 godina s Vama!

ArhiBau 2021 – Sajam kulture građenja i održivog razvoja

Sajam kulture građenja i održivog razvoja, ArhiBau 2021 održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, a njegova je ovogodišnja tema: Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa.

ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture i graditeljstva fokusiran na teme kulture građenja i održivog razvoja te međunarodna konferencija, na kojoj će sudionici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje recentnim i budućim rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj te stvaranje temeljne baze za osmišljavanje, provedbu i širenje inicijative Novog europskog Bauhausa za jugoistočnu Europu, uz poštivanje smjernica održivog razvoja u arhitekturi i graditeljstvu.

 

Oba su događanja namijenjena široj i stručnoj javnosti te se očekuje veliki broj posjetitelja u sva tri dana održavanja sajma i konferencije, kako posjetitelja uživo, uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera, tako i javnosti koja će događanje moći pratiti online.

 

Sajam ArhiBau i paralelna međunarodna trodnevna konferencija predstavljaju inicijativu Novog europskog Bauhausa i Okvire djelovanja hrvatske i regionalne arhitekture, graditeljstva i građevinske industrije te općenito kreativne industrije 21. stoljeća, dodatno potaknute krizama proteklog i aktualnog vremena na našem prostoru, pri čemu se posebno ističu djelovanje potresa i pandemije koronavirusa. U inicijativi sudjeluju kreativci, teoretičari, praktirači i cjelokupna graditeljska industrija s fokusom na inženjere onih struka koje čine osnovu arhitekture i graditeljstva.

 

Novi europski Bauhaus je inicijativa Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe i u cilju je ostvarenja održivosti sa stilom. Hrvatska i regionalna arhitektura, urbanizam, kultura i umjetnost te industrija u punom smislu doprinose razvoju Novog europskog Bauhausa kroz vlastiti identitet, iskustva trenutnog vremena, naslijeđe koje baštinimo te resurse koje čuvamo i koristimo s osobitom pažnjom.

 

Programske cjeline prateće Konferencije ArhiBau 2021:

 

ArhiBau - Urbanizam 2021 otvara teme budućeg razvoja Grada Zagreba, Hrvatske i regije nadovezujući se na prostorno plansku dokumentaciju, ali i otvarajući temu nužnih novih strategija razvoja. Unutar strategije budućeg razvoja posebno je značajan segment koji se odnosi na sustavno promišljanje obnove nakon velikih hrvatskih potresa iz 2020. godine, ali i šire promatrano drugih kriznih zdravstvenih i ekonomskih situacija. Posebno je važno promatrati ovu temu kroz cjelovitost rješenja s kojima će doprinos inicijativi Novog europskog Bauhausa biti najveći.

 

ArhiBau - Dani Zagrebačke Arhitekture 2021 daju presjek realiziranih projekata i iskustava u obnovi nakon potresa u 2020. godini. Uz konferencijski dio, kojim želimo diskutirati o potrebnoj cjelovitosti pristupa obnovi u okvirima inicijative Novog europskog Bauhausa, biti će organiziran i obilazak realiziranih obnova, razmjena iskustva s dionicima obnove, kao i prezentacija različitih modela obnove u tehničkom, organizacijskom i financijskom smislu.

 

ArhiBau - Baština 2021 otvara pitanje baštine koju ostavljamo budućim generacijama i povezanim rizicima u njenom upravljanu. Pitanje promatramo kroz odnos prema naslijeđenoj kulturnoj baštini te kroz stvaralaštvo koje ostavljamo budućim generacijama kao baštinu, propitujući njene specifične kvalitete. U ovom propitivanju treba istražiti dosadašnje i buduće modele kojima se baština utvrđuje i štiti od propadanja na održivi način, prateći inicijativu Novog europskog Bauhausa.

 

ArhiBau - ARTUR - Arhitektura i turizam 2021 daje odgovore o budućnosti turizma u svjetlu inicijative Novog europskog Bauhausa. Uz konferencijski dio organiziraju se prezentacije najuspješnijih projekata koji mogu biti pokazni primjeri primjene inicijative Novog europskog Bauhausa promatranih kroz kriterije: arhitektonske kvalitete, utjecaja na urbanizam, nZeb, održivosti i društvenog doprinosa razvoju svijesti i promjene pristupa turizmu.

 

Prijave i upiti za sudionike Sajma i Konferencije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Publisher:
gradimozadar.hr